BiH

Predsjedništvo SDP-a podržalo budžet

Predsjedništvo SDP-a podržalo budžet
Predsjedništvo SDP-a podržalo budžet

SARAJEVO - Budžet institucija BiH dobio je jednoglasnu podršku Predsjedništva SDP-a, a očekujemo i takvu podršku u Predsjedništvu BiH.

Izjavio je ovo u petak Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, rekavši da bi neusvajanje budžeta bilo "pucanj u BiH".

"Bilo bi katastrofalno da zemlja ostane na privremenom finansiranju", kazao je Lagumdžija nakon sjednice Predsjedništva ove stranke. 

Ovo je ipak u suprotnosti sa izjavama Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH i potpredsjednika SDP-a, koji je izjavio da neće podržati budžet institucija BiH kakav je predložen iz Vijeća ministara BiH.

"Ako budžet bude ovakav kakav je sada ja nisam spreman da ga podržim jer je linearno umanjenje plata, koje je predviđeno u Nacrtu budžeta koji smo dobili u Predsjedništvu, u situaciji u kakvoj smo sad ne podrazumijeva smanjenje plaća funkcionerima. U Ustavu BiH stoji da funkcionerima na državnom nivou u toku njihovog mandata plaća ne može biti umanjena. Nije u redu da se državnim službenicima i namještenicima smanjuje plaća, a da je plaća funkcionera zaštićena Ustavom", rekao je Komšić uoči početka sjednice.

Dodao je da, da bi glasao za ovakav budžet, očekuje da Dom naroda bh. parlamenta, gdje je zapeo amandman, promijeni ovaj član Ustava tako da se može i funkcionerima smanjiti plata ili da se sva tri člana Predsjedništva slože da se nikome neće smanjivati plate dok se ne promijeni ovaj član Ustava, što Komšić smatra manje izglednom varijantom.

Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a, dan prije sjednice Predsjedništva stranke rekao je da će Komšić podržati budžet, te je kritikovao da nije logično da SDA glasa protiv budžeta i pretenduje da bude dio parlamentarne većine.

Uoči sjednice pojedini članovi Predsjedništva SDP-a su kazali da se treba razići od SDA ako ne bude saradnje i ako bude natezanja.

Govoreći o odnosima sa koalicionim partnerom, Lagumdžija je kazao da su pred partnerima u vlasti tri velika testa.

Važno šta naši koalicioni partneri misle, ali je važnije šta rade, kazao Lagumdžija

"Nama je važno šta naši koalicioni partneri misle, ali nam je važnije šta rade. Pred nama su tri testa - budžet, zakon o nelegalno stečenoj imovini u federalnom parlamentu i zakon o koridoru 5c u Vijeću ministara. Ukoliko se u ta tri zakona ne možmo naći onda se razilazimo", kazao je Lagumdžija, istakavši da one stranke u parlamentu BiH koje budu glasale za budžet treba da realiziraju taj budžet.

"Ako ne bude 'naš' budžet, ili ovaj ne bude usvojen, mi ćemo napustiti vlast", istakao je Lagumdžija.

Nakon usvajanja budžeta, na pres-konferenciji Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i Nikole Špirića, ministra finansija i trezora BiH, novinarima je rečeno da će i imenovanim dužnosnicima biti smanjene plate za 4,5 odsto.

Stav SDA je da ne podržavaju budžet BiH čiji je okvir 950 miliona KM, te su njihovi ministri u Vijeću ministara BiH glasali protiv takvog budžeta. Predsjedavajući Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović iz SDA, koji, kako su kazali u toj stranci, neće podržati budžet u obliku u kojem ga je usvojilo Vijeće ministara BiH. Po proceduri, Predsjedništvo BiH je zvanični predlagač budžeta i ima pravo amandmanski djelovati.

Kada je u pitanju koalicija sa SDA, Komšić je na pitanje da li će ona ostati odgovorio da to zavisi od toga kako će se svi ponašati u toj koaliciji.

"Ako se ne možemo složiti o kapitalnim stvarima, onda je besmisleno da smo zajedno", dodao je Komšić.

Hakija Meholjić, član Predsjedništva SDP-a, rekao je da treba vidjeti ima li šanse da se nešto poboljša i treba učiniti sve da se ostvare bolji odnosi ove dvije stranke i sve za dobrobit građana, ali ako ne bude saradnje, ako bude natezanja i ako se ne može dogovoriti - onda se treba razići.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a, kazala je, pak, da se koalicija neće raskinuti i da svi vole vlast. Mirjana Malić, član Predsjedništva SDP-a, istakla je da se nada da Predsjedništvo stranke neće donijeti odluku koja će štetiti sigurnosti i stabilnosti BiH, te da ne misli da koalicija sa SDA šteti sigurnosti i stabilnosti zemlje kao što ni bilo koja koalicija koja znači garant opstojnosti šteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije