BiH

Jake mjere obezbjeđenja u Hagu pred izricanje presude Karadžiću (FOTO)

Jake mjere obezbjeđenja u Hagu pred izricanje presude Karadžiću (FOTO)
Jake mjere obezbjeđenja u Hagu pred izricanje presude Karadžiću (FOTO)

HAG - Sudsko vijeće haškog Tribunala, kojem predsjedava sudija Ogon Kvon, izreći će danas prvostepenu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Čitanje presude počinje danas u 14.00 sati. Presudu Karadžiću izreći će raspravno vijeće kojim predsjedava Ogon Kvon iz Južne Koreje. Članovi su sudije Hauard Morison iz Velike Britanije i Melvil Berd iz Trinidada. U završnim riječima, u oktobru 2014, tužioci su zatražili da sudije Karadžića proglase krivim po svim tačkama optužnice i osude na doživotni zatvor. Karadžić, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu tokom suđenja.

13:37 - Luka Karadžić očekuje oslobađajuću presudu

Luka Karadžić, brat prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kojem će danas Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izreći presudu, rekao je danas Srni da očekuje oslobađajuću presudu.

On je istakao da svaka drugačija presuda ne bi bila ni pravo ni pravda, nego politika i antisrpska kampanja.

Osvrćući se na medijske izvještaje da je njegov telefonski poziv bio trag koji je doveo do hapšenja prvog predsjednika Srpske, Luka Karadžić je naglasio da ne nosi teret izdaje brata.

"Ja sam imao mobilni telefon i Radovan je imao mobilni telefon kojim smo komunicirali s vremena na vrijeme i to je samo išlo porukama i išlo je sve u ženskom rodu", rekao je Luka Karadžić Srni.

On je podsjetio da je Radovan uhapšen 18. jula, a ne 21. jula, kako je rečeno.

"Ja sam pokušavao da ga dobijem nekoliko puta i nisam mogao", naveo je Luka. On je dodao da se tek nakon hapšenja saznalo da je telefon kod njega.

"Mi smo se dobro, dobro čuvali i njegov telefon je pronađen u stanu, nije nađen kod njega. Taj telefon je bio isključen i samo s vremena na vrijeme ga je uključivao", pojasnio je Luka Karadžić.

Prema njegovim riječima, svi telefoni su pokupljeni nakon hapšenja i tada su nađene i viđene poruke, sve u ženskom rodu. "Novinari su sve to pogrešno prezentovali ili su namjerno pogrešno protumačili, ili su pogrešno informisani", kaže Luka Karadžić.

On je napomenuo da je njegov telefon bio u stanu i isključen - "baterija na jednu stranu, kartica na drugu, poklopac na treću".

"Nikako to nije moglo biti /drugačije/ nego /da/ je telefon /Radovana Karadžića/ bio kod njih, pročitali su poruku i čekali kad će se uključiti telefon koji je bio kod mene", dodao je Luka Karadžić.

On je rekao da je bratu bio u posjeti tri puta, a da je sedam i po godina nakon hapšenja za porodicu bio težak period, pun muka i neizvjesnosti, pun raznih laži i kampanja i protiv Radovana i protiv naroda, "naročito preko Drine".

"To je sve trebalo izdržati i savladati i ostati jak, a bilo je vrlo teško", istakao je Luka Karadžić i dodao da "jednom mora to da se završi", te da se porodica "iskreno nada najboljem".

13:33 NEMA INFORMACIJA DA SU U PRIJEDORU PORASLE TENZIJE

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je danas da nema informacije da su povodom izricanja presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu podignute tenzije na području Prijedora, kako su to objavili pojedini mediji. Vasić je za agenciju Beta rekao da policiji nisu najavljena nikakva okupljanja građana u RS posle izricanja presude Karadžiću, ali da je MUP RS pojačao mere bezbednosti na celoj teritoriji tog entiteta.
Direktor Policije RS pojasnio je da su na teren već upućene depeše koje propisuju delovanje policije u slučaju da dođe do problematičnih situacija.

Veliki broj novinara ispred zgrade suda

Više od 150 žrtava, oko 200 novinara i više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora prisustvovaće danas u Hagu izricanju presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću.

Objavi presude, kako je najavljeno iz Haškog tribunala, prisustvovaće i više od 100 predstavnika akademske zajednice, istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva, a sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je u potpunosti popunjen.

Kako bi primio što je više moguće posjetilaca, Međunarodni sud koristi sav raspoloživi prostor u sopstvenoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru World Forum.

Cijeli prostor oko zgrade Međunarodnog suda je danas blokiran, a pristup kontroliše holandska policija.

"Zahtjevi za akreditovanje i dalje pristižu, neke smo dobili i jutros, iako je rok za prijave istekao još 16. marta. S obzirom na to da smo u međuvremenu obezbijedili dodatni prostor, gledamo da medijima izađemo u susret", rečeno je Srni u pres-službi.

Iako je podizanje novinarskih akreditacija predviđeno za danas od 10.00 do 13.00 časova, mnoge medijske kuće već danima izvještavaju iz Haga, vozila su parkirana uz zgradu suda između glavnog i sjevernog ulaza, a na platou pored fontane nanizane su nadstrešnice gdje su od jutros postavljene kamere.

Za novinare su predviđene tri lokacije za praćenje, i to sama galerija sudnice, lobi unutar zgrade tribunala, te pres-centar koji se nalazi u zgradi hotela nadomak zgrade suda.

Za ostale goste postoje i različiti nivoi akreditovanja i različito vrijeme preuzimanja akreditacija i ulaska u predviđene prostore da bi bile ispoštovane mjere bezbjednosti.

Tako će se, na primjer, Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević nalaziti u samoj sudnici, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić na galeriji sudnice, dok će preostalih 14 predstavnika iz Republike Srpske biti u jednoj od više dodatnih prostorija u zgradi suda.

S obzirom na to da se očekuje znatan broj predstavnika bošnjačkih udruženja, predviđeno je da se oni ne susretnu sa predstavnicima Republike Srpske, da ulaze na različite ulaze i u različito vrijeme i da borave u različitim prostorijama.

Kako jutro odmiče povećava se broj pripadnika holandske policije koja će jakim mjerama i brojnim snagama obezbjeđivati današnji događaj.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se javno okupljanje jedne grupe na travnatoj površini ispred samog tribunala, a u najavi je još jedan skup u blizini zgrade tribunala, ali se o ovome još ne zna više detalja, javlja izvještač Srne iz Haga.

Budući da je riječ o osjetljivim stvarima, iz pres-službe tribunala ne saopštavaju detalje o tome, niti gosti imaju sve informacije, nego će ih dobiti kada dođu u vrijeme koje im je naznačeno.

Delegaciji iz Republike Srpske svu logističku podršku pruža oficir za vezu sa tribunalom Borivoje Marojević koji će ih i uvesti u zgradu tribunala.

Predstavnici RS doputovali u Hag na izricanje presude Karadžiću

Predstavnici Vlade i nevladinih organizacija Republike Srpske doputovali su sinoć u Hag kako bi danas prisustvovali izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, javio je izvještač Srne iz Haga.

U Hag su doputovali predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević.

Delegaciju Boračke organizacije Republike Srpske čini još 14 članova iz svih krajeva Srpske, uključujući predstavnike civilnih žrtava rata, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida /RVI/.

Udruženje žena žrtava rata predstavljaju predsjednica Božica Živković Rajilić iz Gradiške i Gordana Bandović iz Istočne Ilidže, ratne vojne invalide predsjednik Odbora RVI pri Boračkoj organizaciji Republike Srpske Vojin Gušić iz Nevesinja, a djecu poginulih boraca Milica Grahovac iz Banjaluke.

Boračku organizaciju Republike Srpske, osim predsjednika, predstavljaju i Željko Lalić iz Sokoca, Nebojša Lukić iz Bratunca, Milan Đukić, Gostimir Radulović i Jelena Šurlan iz Banjaluke, Slobodan Perendija iz Čajniča, Bogoljub Saničanin iz Prnjavora, Velibor Popović iz Čelinca, Radan Ostojić iz Bijeljine i Zdravko Torbica iz Prijedora, koji je bio svjedok na suđenju Karadžiću.

Među predstavnicima iz Republike Srpske nema predstavnika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Na istom letu iz Beograda do Amsterdama bio je general Radivoje Miletić koji je bio na odsustvu sedam dana jer mu je supruga teško bolesna i večeras se vratio u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, odakle će uskoro biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne od dvije godine i tri mjeseca u neku od zemalja. Na izlazu iz aviona dočekala ga je policija i osoblje tribunala.

"Čovjek je bio načelnik nastavnog operativnog odjeljenja u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske. Podignuta je optužnica protiv njega iako nije imao nikakvu operativnu komandu nad vojskom u smislu upotrebe vojske i jedinica", rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Goran Petronijević izjavio je Srni da se nakon izricanja presude očekuje konferencija za novinare i Tužilaštva i tima Karadžićeve odbrane, ali da termini još nisu poznati.

Predstavnike iz Republike Srpske dočekao je oficir za vezu sa tribunalom Borivoje Marojević.

Iako je akreditovanje medija najavljeno za sutra od 10.00 časova, ispred i okolo zgrade tribunala postavljene su nadstrešnice iz kojih već od danas izvještavaju brojne medijske ekipe.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu zakazano je u 14.00 časova.

Petronijević: Medijski izvještaji liče na kladionicu

Goran Petronijević, pravni savjetnik Radovana Karadžića, izjavio je Srni da su mediji u regionu danima unazad prepuni izvještaja o presudi prvom predsjedniku Srpske i da se bespotrebno daje medijski prostor sagovornicima koji nisu, ili su vrlo malo, upućeni u sam proces suđenja.

"Imate danima izvještaje o očekivanjima, a imate i ljude koji nikakve veze nisu imali sa suđenjem ili su imali površno", rekao je Petronijević.

On je ocijenio da se previše medijskog prostora posvetilo očekivanjima, ali da je o tome nezahvalno govoriti, odnosno da se može reći samo toliko da se očekuje presuda i ništa više.

"Takođe, sve je ličilo na kladionicu. Nagađalo se o presudi, ali i o visini kazne. Tako ćete, post festum, imati ljude koji su možda i pogodili ishod, pa će oni onda govoriti da su znali unaprijed i da su tako i rekli prije same presude", dodao je Petronijević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske i šef istražnog tima Karadžićeve odbrane Milomir Savčić potvrdio je da i njega predstavnici medija od prošle sedmice pozivaju tražeći izjave o očekivanjima.

"Najprimjereniji odgovor je da očekujemo presudu i ništa više od toga", rekao je Savčić izvještaču Srne u Hagu.

On je dodao da  delegacija iz Republike Srpske koja je danas u Hagu želi da prisustvuje izricanju presude i da pokaže da je i te kako zainteresovana za ishod ovog suđenja.

"Nama je želja bila da se pojavimo ovdje kao nevladin sektor, prije svega, ljudi koji su učestvovali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Smatramo, bez obzira na to što se govori da je krivica individualna, da se po optužnici kako je napisana, ipak, radi o kolektivnoj odgovornosti i optužbama prema kolektivitetu", ocijenio je Savčić.

On je naveo da su iz Srpske u Hag došli demobilisani borci, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca, žene žrtve rata i članovi tima odbrane.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasni su u ocjeni da je došlo do ogromnog poboljšanja u radu oficira za vezu sa Tribunalom od kada je prije nekoliko mjeseci na ovoj poziciji iskusni diplomata Marojević zamijenio dotadašnjeg oficira Trivuna Jovičića iz Prijedora.

Petronijević i Savčić u Hagu su se pridružili Luki Karadžiću, bratu Radovana Karadžića, dok se direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pridružio advokatu odbrane generala Ratka Mladića Dejanu Ivetiću.

Hag danas izriče presudu Radovanu Karadžiću

Sudsko vijeće Haškog tribunala najavilo je da će danas izreću presudu u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

U odluci sudskog vijeća, koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, navodi se da će presuda biti saopštena u 14.00 časova.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić poručuje da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacuje sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

"Moja su očekivanja ista. Znam šta sam htio, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio koliko god da je visokopozicioniranih srpskih zvaničnika osuđeno", rekao je Karadžić, koji se od polovine 2008. godine nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za "genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prisustvovaće izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske.

Iz Srpske, osim direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, izricanju presude prisustvovaće delegacija Boračke organizacije Republike Srpske predvođena predsjednikom te organizacije Milomirom Savčićem, te predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, potvrđeno je Srni u ovim organizacijama.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da će do kraja ove sedmice u Srpskoj biti podignut nivo bezbjednosti, zbog izricinja presude Karadžiću.

"Posebna pažnja biće posvećena eventualnom okupljanju građana zbog izricanja presude Karadžiću", rekao je Vasić. 

Presuda će biti izrečena na dan kada je prije 17 godina NATO počeo da bombarduje Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije