BiH

Predstavnički dom BiH: Prihvaćen Prijedlog zakona o azilu

Predstavnički dom BiH: Prihvaćen Prijedlog zakona o azilu
Predstavnički dom BiH: Prihvaćen Prijedlog zakona o azilu

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su Prijedlog državnog Zakona o azilu, koji je pripremilo Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonom se na trajniji način želi riješiti pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo provođenje.

Zakon, rečeno je, nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Usvojen je i  Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima koji je izazvao i najžešću polemiku u Parlamentu.

Usvojen je i Zakon o strancima.

Izmjene i dopune Zakona o sportu  nisu prihvaćene u Parlamentu i on izlazi iz parlamentarne procedure.

Takođe, prihvaćen je Prijedlog izmjene Poslovnika Predstavničkog doma, kao i Prijedlog Kodeksa ponašanja poslanika u Parlamentu BiH.

Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića o dostavljanju u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o  osnivanju Vrhovnog suda nije prihvaćena u Predstavničkom domu BiH.

Usvojen je zaključak poslanika Sadika Ahmetovića kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da dostavi informaciju o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

Ova inicijativa je usvojena dvotrećinskom većinom, pri čemu je sedam poslanika iz RS bilo protiv.

Usvojen je zaključak da se izradi Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka, a imenovani su i predstavnici Parlamentarne skupštine da prate izgradnju odlagališta za nuklearni otpad u Trgovskoj gori.

Tokom rasprave, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je kazao da je zakon o azilu, kao i zakon o strancima o kojem su poslanici takođe danas raspravljali, usaglašeni sa svim nivoima vlasti i mogu odgovoriti onome što je BiH neophodno.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović najavio je da će ova stranka podržati Prijedlog zakona o azilu imajući u vidu stanje koje potresa Evropu i svijet kada je u pitanju izbjeglička i migraciona kriza.

Principe zakona podržat će i poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Rančić naglašavajući da je zakon u skladu s evropskim zakonodavstvom te smatra da će se njime i zakonom o strancima urediti ova oblast, a u amandmanskoj fazi zakon se može mijenjati.

Za poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predraga Kožula u zakonu nije potrebno razdvajati maloljetnu osobu koja je u bračnoj zajednici i koja to nije, ali je najavio da će detaljnije o njemu komentirati u drugoj fazi usvajanja tog važnog zakona.

Poslanici su i danas naglasili da je potrebno da ministri Vijeća ministara ili njihovi predstavnici trebaju prisustvovati sjednicama parlamentarnih radnih tijela na kojima se razmatraju zakoni i ostali akti.

Konačan stav o zakonu poslanici će dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Rasprava o Zakonu čiji je cilj zabrana kredita u stranoj valuti, osim u evrima

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u evrima.

Povod za donošenje ovog zakonskog rješenja, kojeg je pripremilo Vijeće ministara, je Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanik Stranke demokratske stranke (SDA) Hazim Rančić naglasio je tokom rasprave da podržava principe zakona iako se on neće porimjenjivati retroaktivno i neće riješiti probleme građana čiji su krediti već inkasirani u CHF-u.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić kazao je novinarima da su postojeća zakonska rješenja dobra i da su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom te da je svako drugo rješnje predstavlja odudaranje od tih principa.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je novinarima kazao da se zakonom pomaže da bh. građani više ne mogu zaduživati u valutama koje nisu euro ili konvertibilna marka te je to zaštita onih koji će uzimati potrošačke kredite.

I poslanik PDP-NDP-a Momčilo Novaković takođe napominje da je evidentno se ovim zakonom neće riješiti problem koji je nastao, nego se zakon odonosi za buduće vrijeme, dodajući da principi ovog zakona.

Dopredsjedavjući Doma Šefik Džaferović (SDA) smatra da se mora tražiti način za ispravljanje nepravde jer nije pošteno da neko ko digne kredit bude njegov rob, dodajući da je ovaj zakon Vijeća ministara urađen u skladu s zaključkom ovog doma.

Smatra i da je najmanje što poslanici sad mogu učniti je podržati principe ovoga zakona iako se može diskutirati o raznim askpetima zakona, pozivajući Vijeće ministara da u zakon ugradi odredba da se zaštite ljudi koji su danas u problemima.

Stav o zakonu poslanici će dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH  ocijenila je da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zaštiti stranaca, kojim se zabranjuje indekiranje kredita u bilo kojoj stranoj valuti osim u evrima ne rješava postojeći problem i uvodi pravni haos u BiH.

Pitajući da li ova dopuna retroaktivno rješava problem koji objektivno postoji Majkićeva je podsjetila da je BiH 2002. godine dobila zakon o zaštiti potrošača koji je bio loš, pa je 2006. godine dobila novi.

U tom zakonu, naglasila je Majkićeva, jasno je navedeno da su za zaštitu potrošača zaduženi Ministarstvo spoljne trgovine i ekoonomskih odnosa poslova BiH,

Ombudsmen za zaštitu potrošača, Savjet za zaštitu potrošača BiH kao i nadležni organi entiteta i Brčko distrikta, kancelarije za zaštitu potrošača u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, udruženja potrošača u Srpskoj i Federaciji i FBiH, obrazovne institucije i mediji, inspekcijski i drugi organi u entitetima.

„Na osnovu ovog zakona Republika Srpska i FBiH napravile svoje zakone o zaštiti potrošača i u skladu sa tim postupaju“, istakla je Majkićeva i dodala da se pitanje ugovaranja kredita reguliše drugim zakonima, među kojima je i zakon o obligacijama.

Prema njenim riječima, predložena dopuna nije rješenje i njom će samo biti napravljen veći haos.

„Da u Zakonu o zaštiti potrošača u BiH stoji da je za njegovo provođenje samo Savjet, odnosno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, onda u redu, ali navedeni su i ostali, precizirano šta su njihove nadležnosti. Napravićemo samo dodatne probleme“, zaključila je Majkićeva.

Poslanici su danas raspravljali i o Prijedlogu Zakona o strancima.

O ovom zakonu obavljena je kratka rasprava, a za riječ se javila Hanka Vajzović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH davši nekoliko primjedbi na sam tekst zakona, koji, kako je kazala, nije baš razumljiv.

Ona je posebnu pažnju obratila na član 119 koji govori o produženju nadzora za strance zak oj ise novim prijedlogom propisuje da on traje godinu i po.

Poslanici su raspravljali i o Poslovniku Predstavnvičkog doma BiH.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a koji je i predlagač, rekao je da se ovdje raspralvlja o principima.

„Jedini princip o kojem se danas izjašnjavamo da li poslanici žele da im se na karticama identifikacijskim piše da imaju imunitet. Pozvao je kolege da odbace ovaj prijedlog i da vrate Ustavno-pravnoj komisiji“, rekao je Arnaut.

Ovim je rasprava o ovoj tački dnevnog reda i zaključena..

Poslanici su okončali i raspravu o Prijedlogu zaključaka o imenovanju predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, općina Dvor.

Damir Arnaut, poslanik (SBB) se osvrnuo na problem što je u zaključku  Doma o ovom problemu stoji općina Dvor koja nije u BiH nego u Hrvatskoj, te da je u zaključku treeblo navesti opštinu Drvar, jer je ona najbliža ovoj lokaciji.

Naredna sjednica Predstavničkog doma BiH bit će održana 27. oktobra, a zajednička sjednica oba doma državnog parlamenta 29. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije