BiH

Predstavnički dom PSBiH usvojio izmjene Zakona o sukobu interesa

Predstavnički dom PSBiH usvojio izmjene Zakona o sukobu interesa
Predstavnički dom PSBiH usvojio izmjene Zakona o sukobu interesa

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Mladen Bosić, Šefik Džaferović i Borjana Krišto.

Predstavnički dom će ovaj zakonski prijedlog uputiti Domu naroda na razmatranje po hitnom postupku.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih akata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da su tokom provođenja odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH uočeni određeni nedostaci u vezi s obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, konkretno - pitanje upotrebe pečata za ovjeru odluka i službenih akata Komisije.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji je sačinila Interresorna radna grupa za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, a koju su u proceduru uputili poslanici: Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, koji je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, a koji je predviđao da će sastav Savjeta ministara odražavati ravnopravnu zastupljenost polova.

Prijedlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, upućen je Kolegiju na usaglašavanje.

Nadležnoj komisiji na ponovno razmatranje vraćeni su: Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Savjetu ministara BiH koje je predložio poslanik Damir Bećirović.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2015. godini. Usvojen je i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2015. godini.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-, Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu upućena je Kolegiju na usaglašavanje. Na usaglašavanje Kolegiju će, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-, biti upućena i  poslanička inicijativa Denisa Bećirovića prema kojoj "Predstavnički dom PSBiH poziva nadležne organe Grada Mostara da u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića".

Poslanici su usvojili Prijedlog rezolucije o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta nuklearnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, opština Dvor, Republika Hrvatska, čiji su predlagači poslanici Diana Zelenika, Borislav Bojić i Jasmin Emrić.

Usvojen je i Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje, čiji su predlagači poslanici: Saša Magazinović, Lazar Prodanović i Senad Šepić. Predstavnički dom je usvojio prijedlog zaključka Kluba poslanika SDS-a prema kojem

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Zajedničku komisiju za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH da ispita navode iznesene na Javnom servisu - Radio televiziji Republike Srpske o navodnom učešću Ministarstva bezbjednosti BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kao i nekih stranih obavještajnih službi u organizaciji mirnih protesta koji su održani u Banjaluci 14.5.2016.".

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora čime je i okončana današnja sjednica Predstavničkog doma.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije