BiH

PS BiH: Poslanici razmatraju Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

PS BiH: Poslanici razmatraju Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH
PS BiH: Poslanici razmatraju Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO – Počela je sjednica Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi danas u prvom čitanju trebalo da se razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, sa mišljenjem Ustavno-pravne komisije.

Ovi zakonski prijedlozi, koje su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SNSD-a i SDS-a, nisu na sjednici Ustavnopravne komisije dobili podršku ni za usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, kao ni za principe prijedloga zakona.

Za su glasali poslanici Aleksandra Pandurević /SDS/, Lazar Prodanović (SNSD) i Momčilo Novaković /NDP/, a protiv su bili Šefik DŽaferović, Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić, svi iz SDA, Damir Arnaut (SBB) i Željko Komšić (DF).

 Poslanik HDZ BiH Nikola Lovrinović bio je za ustavni osnov Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, ali je u ostalim glasanjima bio uzdržan.

 Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

 „Okončanje te prakse je nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela. Jačanje domaćih institucija je obaveza BiH i u procesu evropskih integracija. Zbog toga je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH“, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog prijedloga.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Pred poslanicima bi, u drugom čitanju, trebalo da se nađe Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH.

Predloženim zakonom, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti.

Predstavnički dom bi u drugom čitanju trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja te obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu sa nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Početak sjednice Predstavničkog doma rezervisan je za poslanička pitanja.

Osmanović: Radimo sveobuhvatnu informaciju o o tome kako spriječiti vršnjačko nasilje

Monika Tomić, poslanica uputila je pitanje Ministarstvu civilnih poslova BiH kako spriječiti vršnjačko nasilje u školama i koje mjere ministarstvo planira preduzeti.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova rekao je da ovo ministarstvo radi sveobuhvatnu informaciju o vršnjačkom nasilju u školama i o tome kako to spriječiti.

„Donijećemo odgovarajuće zaključke koji će biti obavezujući za sve obrazovne institucije“, rekao je Osmanović.

Dva pitanja upućena su i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću.

Miroslav Milovanović, poslanik (SNSD) zatražio je odgovor o količini izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u periodu od septembra do kraja decembra prošle godine.

Šarović: Vlada Republike Turske donijela odluku kojom je jednostrano odobrila uvoz mesa iz BiH

Šefik Džaferović zatražio je od Šarovića da mu potvrdi da li je tačna informacija da je ugrožen izvoz mesa u Tursku zbog toga što su neki poljoprivrednici izvozili meso koje je prethodno uvezeno u BiH i šta se radi na tome da bi se to spriječilo?

Šarović je podsjetio da je , te da je jedan broj udruženja obavijestio Ministarasttvo o mogućim zloupotrebama i prevarama.

„Ministarstvo je dalo nalog nadležnim institucijama da sprovedu opsežnu istragu, kontrolu. Kontrolisani su izvozni objekti, izdavanje sertifikata, te jek konstatovnao da je došlo do određenih zloupotreba od strane izvoznika i pojedinih veterinarskih stanica, utvrđene su nepravilnosti, pa je Minsitarstvo o tome odmah obavijestilo nadležna entitetska ministarstva i inspekcije, te mso zatražili i uključenje Agenciej za istrage i zaštitu (SIPA)“, rekao je Šarović.

Dodao je da je u toj akciji, koja i dalje traje, konstatovano niz propusta, od jednog broja lica čija imena su poznata istragi, riječ je o veterinarskim inspektorima i jednom broju izvoznika.

„Nepravilnosti su uočene posebno kada je u pitanju upis datuma klanja, datuma carinjenja, na granici sa Hrvsatksom uočeno je 725 falsifikovanih pasoša životinja, pronađeno je ivše stotina ušnih markica koje ne odgovaraju, a koje su štampane u Rumi u Srbiji, kompanija je poznata istražnim organima. Sve ovei nformacije prolsijeđene su SIPA-i koja radi nezavisnu istragu“, rekao je Šarović.

Mektić o hapšenju

Mirsad Đonlagić (SBB) uputio je pitanje Draganu Mektiću, ministru bezbjednosti BiH, na koga je mislio kad je najavio spektakularna hapšenja u BiH, te da li je pod tim mislio na upad maskiranih i naoružanih policajaca u redakciju "Dnevog avaza".

Mektić je odgovorio da se ne miješa u operativni rad policije.

"Što se tiće najave hapšenja, ja sam to tražio, nisam najavio. Tražiću i dalje. Biće još hapšenja, nećemo stati sad kad je krenulo", rekao je Mektić.

Dodaje da nije nikoga pomenuo kad je govorio o hapšenjima, te da nije znao za slučaj o kojem poslanik govori.

"Ministar ne može da izda naredbu. Nije nadležan, za to je nadležna policija. A da će biti hapšenja, biće ih, krenulo je", rekao je Mektić u Parlamentu BiH.

Odbijen prijedlog Bećirevića

Denis Bećirović (SDP) tražio je povlačenje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona BiH.

On smatra da danas poslanici ne mogu imati dobar dijalog, jer je "predsjednik RS rekao da u roku od 120 dana moramo donijeti zakon".

"Mi za to nemamo vremena. Poslanici u državnom parlamentu ne smiju dozvoliti da im bilo ko postavlja ultimatume", rekao je Bećirović.

Poslanici nisu prihvatili prijedlog Bećirovića da se skinu ove dvije tačke s dnevnog reda.

Bosić: Ustavni sud izaziva duboku političku krizu u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) kazao je danas da je Ustavni sud BiH izazvao političku krizu u BiH svojom odlukom u vezi sa Danom RS te da je jasno da prelazi na politički teren koji nije njegova uloga.

To je izjavio komentarišući negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH koje na današnjoj sjednici razmatraju poslanici Predstavničkog doma PSBiH.

Bosić smatra da Ustavi sud BiH donošenjem odluka izaziva duboku političku krizu u BiH. Rješenje je, dodao je, da se onemogući nacionalno preglasavane u Ustavnom sudu BiH te da se strani suci zamijene domaćim.

Kraj rasprave

Završena je rasprava o Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH za koji je Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma ocijenila da nema ustavnih osnova.

Dušanka Majkić (SNSD) je kazala da je neprijatno iznenađena mišljenjem komisije.

"To je stvar koju čovjek može teško da razumije, ako se pođe od toga da je Krivični zkaon nametnut od strane Visokog predstavnika 2003, a sada komisija izmjenu jednog stavka ovog Zakona proglasi neustavnom. To zaista djeluje nerazumno. Oko principa se uvijek može dogovoriti, ali da nedostaje ustavni osnov, to ne mogu da shvatim", kazala je Majkićeva.

Dodala je da ne može prihvatiti odluke suda koje su po volji jednog naroda, a na štetu druga dva naroda.

Podsjetila je na činjenicu da u Ustavnom sudu BiH rade dvoje sudija koji su bili članovi jedne stranke - SDA.

Staša Košarac (SNSD) je rekao da je vidljivo da Ustavni sud BiH ima ambiciju da donosi odluke koje nisu dobre.

"Zašto bi se primjenjivale odluke koje nisu u interesu onih koji žive ovdje? Potpuno je vidljivo da postoje određene političke elite koje žele prisutnost međunarodnog faktora ovdje. Mislim da nije dobro za ovu zemlju da imamo takav pristup", rekao je Košarac.

Momčilo Novaković (NDP) rekao je da nema namjeru da govori o zakonu, jer je svojim potpisom rekao sve što je htio, ali je govorio o izvještaju Ustavno-pravne komisije koji bi mu, kako je rekao, bio shvatljiv da u komisiji nije bio nijedan pravnik.

Dodao je da je ovo tijelo okvalifikovao kao političko tijelo, te da odluke koje se donose nisu pravne, nego političke.

Damir Arnaut (SBB) je kazao da Novaković nije ni shvatio odluku Komisije baš zato što nije pravnik.

"Razlog zbog kojeg je brisanje jednog člana iz Krivičnog zakona neustavno leži u činjenici što sam Ustav BiH kaže da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i konačne, te da moraju postojati mehanizmi koji će omogućiti da se one provode", rekao je Arnaut.

Dodao je da nije istina da je Komisija djelovala politički, jer da jeste, kako je rekao, Komisija bi ocijenila da postoji ustavni osnov i prihvatila bi principe.

"Onda bi ovaj zakon danas pao u prvom čitanju i završio ovu trakavicu", ocijenio je Arnaut.

Šefik Džaferović (SDA) je rekao da se mnogo puta dogodilo da poslanici iz RS glasaju na komisiji da nema ustavnog osnova iako on postoji.

"Ako zakon kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće, onda moramo tražiti mehanizam da se one poštuju", rekao je Džaferović.

U toku je pauza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije