BiH

Pregled odbrane van domašaja parlamentaraca

Pregled odbrane van domašaja parlamentaraca
Pregled odbrane van domašaja parlamentaraca

SARAJEVO - Iako je Predsjedništvo BiH još 24. novembra prošle godine usvojilo Pregled odbrane, niko od parlamentaraca, pa čak ni članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, još nije vidio taj dokument.

Sifet Podžić, predsjedavajući ove komisije, kazao je da su njemu rekli da dokument ne može dobiti jer je iz opozicije. Nije želio reći ko mu je to rekao, ali je na ovu konstataciju reagovala Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, koja je podcrtala da pred medijima želi reći da takav odgovor Podžić nije dobio iz ovog ministarstva.

Dušanka Majkić (SNSD), član Zajedničke komisije, kazala je da građani ove zemlje ne mogu da sude po stručnom materijalu Ministarstva odbrane koje je verifikovalo Predsjedništvo BiH.

"Oni informaciju o budućem izgledu OS BiH mogu da dobiju samo od parlamentaraca. Bilo je logično da o tom dokumentu, prije njegovog konačnog usvajanja, parlamentarci kažu svoju riječ. Mi smo jedina zemlja koja donosi tako važan dokument, a koja ne dozvoljava parlamentarcima ni riječ da kažu. Dakle, sve su ono priče da su parlamentarci ti koji će istrajati da tako bude, nemaju nikakve veze. Ovako, ništa nas ne obavezuje, ovo su pravili stručnjaci, pa neka onda stručnjaci za to i odgovaraju", kazala je ona.

Pendeševa je istakla da Ministarstvo na navedenom dokumentu radi transparentno i da ga je prvo, kao što procedure nalažu, dostavilo Predsjedništvu.

"Komisija ima pravo da traži ovaj dokument", zaključila je Pendeševa.

Inače ovaj dokument trebalo bi da olakša aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATOu, koji je u konačnici uvjetovan knjiženjem vojne imovine u BiH. S tim u vezi je i posjeta BiH u koju početkom februara dolazi glavni sekretar NATOa Jens Stoltenberg. Cilj posjete je prezentiranje rezultata koji su postignuti u procesu pristupa BiH NATO savezu.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, ranije je prilikom susreta sa Stoltenbergom kazao je da će MAP biti aktiviran početkom ove godine.

Međutim, Podžić nije bio optimističan.

"Ipak, ako će ovo biti ispunjeno, ja se u potpunosti slažem sa Izetbegovićem", rekao je Podžić.

Mario Karamatić, član Komisije, ne vidi ništa sporno u Pregledu odbrane i kaže da je ključno pitanje hoće li politika u našoj zemlji zaustaviti pozitivan trend i dalju modernizaciju Oružanih snaga BiH. Što se tiče aktiviranja MAPa, on je kazao kako su realna očekivanja Bakira Izetbegovića.

"Ipak, sve se na kraju svodi na to postoji li politička volja. Jedan od uslova aktiviranja MAPa je uknjižavanje neperspektivne vojne imovine, s čim imamo problema u entitetu RS, jer svoje općine ne žele uknjižiti u imovinu. Dakle, to ne ovisi ni o Komisiji za odbranu i sigurnosti, a ni o Bakiru Izetbegoviću, već isključivo o Vladi RS", rekao je Karamatić.

Sa druge strane, Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije, kaže da je bilo kakav ulazak BiH u NATO bez Srbije nemoguć.

"To neće dobiti podršku ni od RS, niti od predstavnika srpskog naroda", rekao je Bojić, te naglasio da ne postoji problem sa uknjižbom neperspektivne vojne imovine, te da to svakako treba knjižiti na entitete.

Zajednička komisija primila je k znanju informaciju Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane, uz zaključak da ovo ministarstvo organizuje njegovu prezentaciju za članove Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije