BiH

Prekinuta sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara

Prekinuta sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara
Prekinuta sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara

SARAJEVO - Sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja je počela sa zakašnjenjem od dva sata, prekinuta je nakon polusatne rasprave.

Razlog tome je što se članovi nisu mogli dogovoriti koliko vremena im je potrebno da pogledaju biografije kandidata za Vijeće ministara BiH.

Odlučeno je da sjednicu pomjere za sat vremena kako bi iščitali materijale o kandidatima koje su pripremili CIK BiH i SIPA.

Fehim Škaljić, član Komisije iz SBB-a, zaključio je da je značajno prekršena procedura imenovanja, te da za jedan broj kanddiata uopšte nisu izvršene kvalitetne provjere.

"Treba to dovesti u red na način da otkažemo sjednicu ili je, pak, pomjerimo za sat vremena kako bismo se informisali", rekao je Škaljić.

Asim Sarajlić, predsjedavajući Komisije, upozorio je da je i prilikom imenovanja prošlog saziva Vijeća minsitara BiH bilo neregularnosti, te propusta u provjerama, posebno kada je u pitanju predsjednik Škaljićeve stranke Fahrudin Radončić.

Lazar Prodanović, član Komisije iz SNSD-a, rekao je da on neće podržati imenovanje jer je prekršen Zakon o Vijeću ministara BiH .

"Prošlo je 40 dana od imenovanja. Mi to osporavamo i zbog toga nećemo glasati za Vijeće minsitara BiH", poručio je Prodanović.

Diana Zelenika, članica Komisije iz HDZ-a BiH, rekla je da bi bilo potrebno odgoditi sjednicu za pet dana, jer ovako obiman materijal niko ne može pročitati za sat vremena.

Prvobitno je sjednica Komisije, koja treba da razmotri i da preporuke za potvrđivanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, bila zakazana za 9.30, da bi potom njen početak dva puta bio prolongiran.

Škaljić: SBB neće glasati za Savjet ministara  

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Fehim Škaljić rekao je da ova stranka danas neće glasati za potvrdu imenovanja novog saziva Savjeta ministara BiH.

"Ne možemo podržati ovakav pristup formiranju Savjeta ministara, koji nema ni kvalitetan ni cjelovit program. Kandidati prethodno nisu predstavili ono što treba činiti i ne postoje elementi koji daju uvjeravanja da će ta ekipa biti produktivna za potrebe BiH danas", rekao je Škaljić novinarima u Sarajevu. (Srna)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije