BiH

Prelić novi potpredsjednik Skupštine opštine Stanari

Prelić novi potpredsjednik Skupštine opštine Stanari
Foto: N.N. | Prelić novi potpredsjednik Skupštine opštine Stanari

STANARI - Potpredsjednik Skupštine opštine (SO) Stanari Saša Đukić razriješen je danas sa te funkcije, na inicijativu DNS-a, a na njegovo mjesti imenovan je Boško Prelić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Stanari, rekao je predsjednik SO Stanari Ostoja Stevanović.

"Inicijativu je pokrenuo naš koalicioni partner DNS-a i ona je prošla potrebnu proceduru. Komisija za izbor i imenovanja dala je svoje mišljenje i na tajnom glasanju Saša Đukić je razriješen funkcije, a iz DNS-a je na prijedlog opštinsklog odbora ove stranke na njegovo mjesto imenovan Boško Prelić", rekao je Stevanović novinarima.

On je dodao da je na današnjoj sjednici SO razriješen dužnosti i vršilac dužnosti načelnika Opšte uprave Radojica Ćelić, te da je riječ o eksternmom premještaju Ćelića između Ministarstva unutrašnjih poslova i opštine Stanari.

"Đelić je posao radio veoma dobro i doveo opštu upravu na značajan nivo da bi ona dalje mogla da funkcioniše i s tim je prestala obaveza za njegovim angažovanjem. Za vršioca dužnosti načelnika Opšte uprave je imenovana Danijela Gavrić", rekao je Stevanović.

On je istakao i da je na lični zahtjev dužnosti razriješen direktor Doma zdravlja Aleksandar Panić, te da će do imenovanja novog direktora te poslove obavljati dosadašnji pomoćnik direktora Nedeljko Đekić.

Kako je dodao, razriješena su i dva člana Upravnog odbora Doma zdravlja zbog, kako je obrazložila skupština, boljeg funkcionisanja ovog tijela.

Stevanović kaže da je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta razmatran i Nacrt budžeta opštine Stanari za 2019. godinu u iznosu 9.255.000 KM.

On je dodao da bi naredna sjednica SO Stanari trebalo da bude održana između 10. i 15. decembra, a jedna od važnih tačaka biće Nacrt rebalansa budžeta opštine Stanari za 2018. godinu."Do kraja godine biće održana još jedna sjednica na kojoj će biti usvajani prijedlozi budžeta za 2019. godinu i rebalansa budžeta za ovu godinu", naveo je Stevanović.

Novoizabrani potpredsjednik Skupštine opštine Stanari Boško Prelić rekao je da je to odluka Opštinskog odbora DNS-a Stanari još iz ranijeg perioda koja je došla na dnevni red danas.

"Dosadašnji potpredsjednik Saša Đukić je prethodno, prije donošenja takve odluke opštinskog odbora DNS-a, pismeno podnio zahtjev za isključenje iz svih organa stranke iz ličnog interesa. Poslije toga je uslijedio sastanak opštinskog odbora sranke na kojem je donesena jednoglasna odluka da se prihvati njegov zahtjev uz konstataciju da bude smijenjen sa mjesta potpredsjednika SO Stanari, što je i potvrđeno na sjednici Glavnog odbora stranke", pojasnio je on.

Prelić kaže da je Đukić u pisanoj izjavi naveo da želi da ostane član DNS-a, ali da ne želi da učestvuje u radu organa stranke, te da je to jedini razlog njegove smjene.

"U prethopdnom periodu, kada je podnio zahtjev za isključenje iz organa stranke, Đukić nije poštovao politiku DNS-a i kolaicije sa SNSD-om i SP-om, što je dovelo do ovakve odluke", rekao je Prelić.

Prema njegovim riječima, Đukić je imamo kontakte i sastanke sa drugim političkim subjektima te naveo da je "ovo normalna procedura u svim političkim subjektima pa i u DNS-u".

Đukić je rekao da je pozadina njegove smjene sa mjesta potpredsjednika SO Stanari "unutarstranačka raspodjela sa kojom se nije složio od početka zbog čega je i podnio ostavku na sve stranačke funkcije".

Đukić kaže da je ukazivao na neke proceduralne greške te da je netačno da je djelovao mimo politike DNS-a i koalicionih partnera. On je istakao da je podržavao sve odluke lokalnog parlamenta, pa i one koje su bile "suprotne njegovim moralnim načelima".

"Podržavao sam koalicioni sporazum DNS-a, SNSD-a i SP-a. Razlozi su mnogo dublji između ostalog i zbog toga što sam ukazivao na određene greške i da se mora nešto promijeniti. Oni to nisu uvažili, najvjerovatnije da sam postao opozicija unutar vladajuće koalicije i samim tim sam morao biti pomjeren sa ovog mjesta", rekao je on.

Đukić je naveo da će "još biti pravne borbe jer je učinjeno niz proceduralnih propusta i da skupština ne djeluje onako kako bi trebalo".

On je najavio i pokretanje pravne proceduru pred Ministarstvom uprave i lokalne samouprave da bi bilo utvrđeno da li sve bilo u skladu sa Ustavom, zakonom i statutom, te najavio da će, ako bude potrebno pokrenuti i upravni spor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije