BiH

Premijer i ministri položili zakletvu u hramu Hrista Spasitelja

Premijer i ministri položili zakletvu u hramu Hrista Spasitelja
Premijer i ministri položili zakletvu u hramu Hrista Spasitelja

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi pravoslavne vjeroispovijesti položili su danas zakletvu u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja.

Cvijanovićeva je rekla da je tokom jučerašnjeg izlaganja programa rada Vlade u Narodnoj skupštini za naredni period ukazala na glavne prioritetne pravce, ističući stabilnost Republike Srpske u svakom smislu - političkom, institucionalnom i ekonomskom.

"Najveći dio našeg programa upravo se odnosi na ekonomiju, odnosno poboljšanje uslova u privredi, likvidnost i rasterećenje privrede, te  čitav niz mjera i zakona koji će biti donošeni i mijenjani da bismo obezbijedili stabilnost privrede", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je navela da je mnogo toga već pripremljeno u okviru Ekonomske politike za 2015. godinu i dodala da će realizacija programa rada Vlade početi od januara.

"Sve mjere koje su predviđene zapravo su i formulisane i definisane i usaglašene sa našim socijalnim partnerima", rekla je Cvijanovićeva, ističući da ekonomija ostaje prioritet.

Ona je najavila stabilizaciju uslova u različitim oblastima i reforme u zdravstvenom sektoru, obrazovanju i javnom sektoru.

"A u okviru toga treba zaći duboko u sve sfere, raščistiti određene stvari i stvoriti pretpostavke za dugoročno stabilan rast i životni standard. To jeste naše opredjeljenje", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se, pri tome, voditi računa o svemu što je u političkom i institucionalnom smislu važno za Republiku Srpsku i dodala da evropske integracije zauzimaju važno mjestu  u programu rada Vlade.

"Kada je riječ o neka dva ključna uslova već imamo definisane određene stavove i ono na što sam ukazala jeste da je obaveza da, kako mi u Vladi, isto tako svi predstavnici iz Srpske na nivou BiH, poštujemo ono što je usvojeno u formi zaključaka u Narodnoj skupštini", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je navela da je Vlada ta koja je predlagala i takve zaključke znajući koliko je važno da se očuva ustavna pozicija Srpske u procesu evropskih integracija.

Cvijanovićeva je naglasila i da saradnja sa Srbijom ostaje visoko na listi priporiteta i nove Vlade, ali ukupno gledajući i regionalna saradnja, saradnja sa evropskim i neevropskim regijama, sve što je rađeno na spoljnom planu, nastojeći da se prezentuje i afirmiše Srpska.

"Očekujem intenzivan rad i novu dinamiku. U ovom sastavu Vlade je jedan broj starih ministara, a došli su i neki novi. To je dobro zbog kontinuiteta. Ne bježim uopšte, nego čak afirmišem priču da je to vlada kontinuiteta", naglasila je premijer Srpske.

Ona je rekla da je i prethodna Vlada, ova vlast - koalicija, devet godina provodila važne stvari u Srpskoj i uprkos ekonomskoj krizi uspijevala da bude redovna u isplatama i davanjima i nije ugrozila funkcionisanje budžeta.

"Pričali su da se pretjerano zadužujemo. Zaduženje i dug su opterećenje svake zemlje, ali nas nisu doveli u grupu rizično zaduženih zemalja, niti visoko zaduženih zemalja", rekla je Cvijanovićeva i dodala da se nikada nije odustalo ni od jednog važnog infrastrukturnog projekta zbog krize.

Ona je navela da se nikada nije odustajalo od programa zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, od gradnje autoputa, studentskih domova, fakulteta, škola i vrtića.

"Ponašali smo se odgovorno. Mi smo ti kojima je poklonjeno povjerenje na izborima, da budemo Vlada kontinuiteta, ali i Vlada promjena. Veoma jasno smo razumjeli tu poruku", naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je veoma važno što je Republika Srpska dobila novu Vladu.

"Time smo još jednom pokazali, po ko zna koji put u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, da smo zrela i demokratski izgrađena Republika koja je sposobna da upravlja i najvažnijim procesima, kao što je i ovaj proces formiranja najvažnijih organa u institucijama Srpske", rekao je Đokić.

On je naveo da su "kičma" buduće politike Vlade i vlasti Republike Srpske privreda i privredni razvoj i razvoj Srpske u cjelini, te da će u narednom periodu puno energije biti usmjereno na to.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da će nova Vlada u narednom periodu napraviti sistemsku reorganizaciju kada je riječ o zdravstvenom sistemu, od zakonske regulative do načina upravljanja, boljeg obezbjeđivanja sredstava, dosljedniju uplatu doprinosa, traženja novih izvora finansiranja i bolju organizaciju zdravstvenih ustanova većom racionalizacijom i kontrolom utroška prikupljenih sredstava.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović naveo je da su njegovi ciljevi da bude u funkciji naroda i ljudi koji su u resoru ovog ministarstva, ističući da će dati puni doprinos da niko ne naruši prava tih kategorija.

On je rekao da će novi zakon o radu biti zakon koji mora biti prihvatljiv i za one koji su kako je rekao, na ivici egzistencije, te da će pokušati da sa socijalnim partnerima napravi izbalansiran pristup, da svi budu zadovoljni.

"I oni moraju biti obuhvaćeni zakonom o radu. Neka niko ne očekuje da će ovim zakonom biti favorizovan i da će imati koristi na račun nekog drugog. Svi moramo više raditi, biti svjesni okolnosti u kojima živimo i davati puni doprinos", rekao je Savanović.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač istakao je da Republici Srpskoj predstoje mnoge reforme u raznim oblastima.

"MUP mora pretrpjeti korjenite reforme, organizacione i kadrovske, da bismo iznašli najjaču snagu MUP-a koja može da se bori sa kriminalom i korupcijom, najveću snagu s ciljem zaštite Republike Srpske i svih njenih građana", naglasio je Lukač.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je upoznat o radu ovog ministarstva, kao  o planovima i onim  što je do sada urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije