BiH

Prestala da radi komisija za razmjenu podataka

 Prestala da radi komisija za razmjenu podataka
Prestala da radi komisija za razmjenu podataka

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ usvojila je danas konačan izvještaj federalne Komisije za razmjenu podataka o vojnim stanovima sa Srbijom i Crnom Gorom, čime je Komisija prestala sa radom, a ubuduće će razmjena podataka biti obavljana putem Službe za zajedničke poslove koja, u ime federalne Vlade, raspolaže imovinom ranijeg federalnog Ministarstva odbrane.

Federalna Komisija za razmjenu podataka o vojnim stanovima sa Srbijom i Crnom Gorom konstatovala je u izvještaju da je ukupna kvadratura stanova za koje su raniji nosioci stanarskog prava tražili vraćanje u FBiH, a koji su konačno stambeno riješeni u Srbiji i Crnoj Gori, iznosi 21.492,96 metara kvadratnih što, obračunato u skladu s presudama, iznosi 42.985.920 KM uštede za FBiH.

Iz Vlade FBiH je nakon današnje sjednice saopšteno da će predsjednik Komisije o prestanku rada Komisije obavijestiti Ministarstvo inostranih poslova BiH, Ministarstvo odbrane Srbije i Komisiju za razmjenu podataka pri Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Vlada FBiH je na sjednici u Sarajevu dopunila zaključak s prošle sjednice koji se odnosi na spisak firmi za koje se od nadležnih tužilaštava u FBiH traži da donesu konačne tužilačke odluke o izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavljene u vezi sa privatizacijom i poslovanjem privrednih subjekata, te da o svojim odlukama informišu federalnu Vladu.

U saopštenju se navodi da je Vlada FBiH danas još jednom naglasila da je inicijalni spisak, utvrđen na prošloj sjednici, i dalje otvoren, te ponovila poziv svima koji imaju informacije o nelegalnosti privatizacije da ih dostave Vladi.

Amandmani na Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, koje je Vlada FBiH utvrdila na današnjoj sjednici, rezultat su intenzivnih i višestrukih konsultacija između predstavnika Vlade FBiH i najviših pravosudnih institucija FBiH /Vrhovni sud i Federalno tužilaštvo/, koje se odvijaju već četri mjeseca.

Nakon što je Vlada FBiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog ovog zakona, Vrhovni sud FBiH je dostavio novi tekst prijedloga rješenja pojedinih zakonskih odredaba, koje generalno idu u pravcu preciziranja postojećih rješenja, jasnoće u tumačenju i terminološkom usaglašavanju zakona.

Vlada FBiH utvrdila je Nacrt zakona o izvršenju krivičih sankcija, pritvora i drugih mjera u FBiH, kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija kazne zatvora, dugotrajnog zatvora, maloljetničkog zatvora, kućnog zatvora s elektronskim nadzorom kao načina izvršenja kazne zatvora, izvršenje mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i mjere bezbjednosti obveznog liječenja od zavisnosti, vaspitne zavodske mjere i mjera pritvora.

Zakonom se uređuje organizacija i rad organa nadležnih za izvršenje krivičnih sankcija i druga pitanja od značaja za izvršenje krivičnih sankcija u FBiH.

Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, a razlozi za njegovo donošenje sadržani su u potrebi stvaranja pretpostavki za unapređenje poslovnog okruženja kojim bi bilo omogućeno lakše osnivanje i poslovanje privrednih društava, te jasnije bili definisani nužna dokumentacija i koraci u procesu registracije.

Vlada FBiH donijela je uredbu o budžetskom nadzoru u FBiH, čiji je cilj nadzor nad korištenjem sredstava federalnog, te budžeta kantona, gradova, opština i vanbudžetskih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije