BiH

Presuda Kličkoviću i Drljači 29. aprila

Srna - 15.04.2013 15:38
Presuda Kličkoviću i Drljači 29. aprila

SARAJEVO - Izricanje presude pred Sudom BiH Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženima za zločine u Bosanskoj Krupi, zakazano je za 29. april.

Odbrana je u završnoj riječi zatražila od Apelacionog vijeća Suda BiH da oslobodi krivice optužene, javlja Birn.

"U poziciji kada nema dokaza da je postojao plan, te da su optuženi htjeli izvršiti taj plan, mislim da Sudu ne ostaje ništa drugo već da ih oslobodi", rekao je Milan Trbojević, branilac Mladena Drljače, koji je na ovom suđenju iznio završne riječi za obojicu optuženih.

Trbojević je rekao i da se ne slaže sa navodima Tužilaštva BiH prema kojima su Kličković i Drljača optuženi za udruženi zločinački poduhvat.

"Izražavamo protivljenje konstrukciji udruženog zločinačkog poduhvata, kojeg nema ni u Krivičnom zakonu SFRJ, a ni u Krivičnom zakonu BiH", rekao je Trbojević.

Prvostepenom presudom Suda BiH, izrečenom u novembru 2010. godine, Kličković i Drljača su oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bila podjela opštine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi.

U maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Kličković i Drljača oslobođeni, te naložilo obnavljanje suđenja.

Tužilaštvo BiH smatra da je Kličković bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Odbrana je podsjetila i da je prvostepenom presudom Suda BiH pravilno zaključeno da "nema učešća optuženih" u napadu na Bosansku Krupu, kako se navodi u optužnici.

"U prvostepenoj presudi nema ni najmanje pozitivne pažnje prema navodima odbrane, ali je moralo biti zaključeno da napada, a posebno napada uz učešće optuženih, nema", rekao je Trbojević.

On je naglasio da bi optuženi već davno bili osuđeni da je bilo dokaza, navodeći primjer kako je protiv Kličkovića u posljednje dvije decenije podignuto više optužnica zbog dešavanja u Bosanskoj Krupi.

Trbojević je podsjetio i da je Srpska opština Bosanska Krupa konstituisana na području gdje je srpsko stanovništvo bilo u većini, i gdje je bilo malo Bošnjaka, tako da nije bilo potrebe da se to stanovništvo progoni.

"Tužilac tvrdi da nije važno ko je prvi napao, već da su važne posljedice. Posljedice su važne, ali je i ko je napadač. Tužilac ignoriše postojanje zatočenih Srba u Cazinu i drugim mjestima, srpske žrtve... Optužnica ignoriše aktivnosti druge strane u sukobu", rekao je Trbojević.

Na početku suđenja, Kličkovićev branilac Duško Tomić kratko se obratio Apelacionom vijeću, navodeći da je optuženi spašavao komšije, te da nema dokaza prema kojima on može biti osuđen.

Kličković i Drljača nisu iznosili završnu riječ, već su rekli da ostaju pri završnim riječima iznesenim u prvostepenom postupku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Uspješna policijska saradnja sa Amerikom

  19.09.2014 15:08 - Srna

  SARAJEVO - Predstavnici Granične policije BiH i regionalne kancelarije američkog Ministarstva bezbjednosti u Beču zaključili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je dosadašnja saradnja ovih institucija izrazito uspješna.

 • Majkić: Manival nedovoljno informisan

  19.09.2014 14:52 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ nije stavio BiH na "sivu listu" nakon što je upoznat o pravom stanju stvari.

 • Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

  19.09.2014 14:49 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da referendum u Škotskoj, bez obzira na rezultate, unosi novu realnost i istakao da je politički legitiman eventualni zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru.

 • Zmijanjac: Poslanici primanja da uplate za obnovu RS

  19.09.2014 14:43 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Srpske pravedne politike za člana Predsjedništva BiH Goran Zmijanjac apelovao je na poslanike odlazećeg saziva Narodne skupštine i poslanike iz Republike Srpske u parlamentu BiH da sva primanja koja im budu isplaćena iz budžeta do konstituisanja novih saziva uplate za obnovu Republike Srpske i pomoć porodicama stradalim u poplavama.

 • Dodik: Rusija će braniti RS

  19.09.2014 14:32 - Srna, Foto V. Stojaković

  BANJALUKA -Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da će Rusija na svim budućim sastancima, na svim mjestima, kada bude na dnevnom redu BiH, uvažavati i braniti stav RS, te da taj vid saradnje treba čuvati i jačati u narednom periodu.

 • Nedostatk kvoruma prekinuo sjednicu

  19.09.2014 14:25 - Srna

  SARAJEVO - Zbog nedostataka kvoruma prekinuta je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj se rapravljalo o provođenju zaključaka donesenih nakon razmatranja informacije o stanju prava boračke populacije.

 • Tadić: Savez treba podršku

  19.09.2014 14:19 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić poručio je da Savez treba snažnu podršku svih građana Republike da bi proveli ekonomske reforme koje će omogućiti ljudima da se vrate na posao, sačuvaju porodice i omogućiti mladima da ostanu u Srpskoj.

 • Savić: Tražiču odgovornost nadležnih

  19.09.2014 14:16 - Srna

  GRADIŠKA - Nosilac liste Stranke pravedne politike za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici dva Dragiša Savić je izjavio da će, ukoliko bude izabran za poslanika, tražiti odgovornost nadležnih za provođenje adekvatnih mjera za zaštitu od poplava.

 • Za silovanje maloljetnice šest godina zatvora

  19.09.2014 14:14 - Srna

  BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Duška Solešu na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

 • Indira Muharemović najmlađi kandidat za predsjednika RS

  19.09.2014 14:08 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Prve stranke za predsjednika Republike Srpske Indira Muharemović izjavila je da je njen cilj da predstavlja sve građane Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju i kojem se Bogu mole.

 • Braća Čavalić osuđena za zločine u Derventi

  19.09.2014 13:20 - Srna

  DOBOJ - Okružni sud u Doboju osudio je bivše pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ braću Esada i Derviša Čavalića zbog ratnog zločina nad civilima na području Dervente 1992. godine.

 • Dodik: Rusija privržena Dejtonu

  19.09.2014 13:10 - N.N.

  BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

 • Ljubić predsjedavajući Predstavničkog doma

  19.09.2014 12:55 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH od sutra će, u skladu sa redovnom rotacijom, biti Božo LJubić, koji će do konstitutivne sjednice novog saziva ovog doma obavljati tu funkciju.

 • Proroković: RS nije sama

  19.09.2014 12:53 - Srna

  BEOGRAD - Sastanak rukovodstva Republike Srpske, predvođenog predsjednikom Miloradom Dodikom, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je vrlo uspješan i pokazao je da Srpska nije sama, ocijenio je analitičar Dušan Proroković.

 • Kurc građanima BiH: Glasajte, ne dižite ruke od politike

  19.09.2014 12:11 - Agencije

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je građanima Bosne i Hercegovije, države u kojoj se 12. oktobra održavaju opšti izbori, da glasaju i "ne dižu ruke od politike".

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.