BiH

Presuda Zupcu 5. marta

Presuda Zupcu 5. marta
Presuda Zupcu 5. marta

SARAJEVO - Presuda Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u postupku koji se vodi od 25. septembra prošle godine protiv njega na Sudu BiH, a zbog optužbe Tužilaštva BiH za nesavjestan rad u službi, bit će izrečena 5. marta.

Ovo je danas, nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i Zupčeve odbrane, rekao sudija Mirsad Strika.

U toku iznošenja završnih riječi tužilac Miroslav D. Marković ponovio je izjave svjedoka u ovom procesu, a posebno svjedočenje Dragana Lukača, koji je u toku ispitivanja tvrdio da je Zubac u skladu sa zakonskim propisima trebalo da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT).

Tužilaštvo BiH zatražilo je osuđujuću presudu za Zupca, kazavši da su uspjeli dokazati kroz izjave svjedoka i vještaka adekvatne struke da je Zubac izvršio nesavjestan rad u službi, čime je prouzrokovana velika materijalna šteta. Podsjetio je da je vještak građevinske struke utvrdio da je materijalna šteta nanesena u iznosu od 339.522,41 KM.

Ponovio je izjave svjedoka optužnice Dragana Lukača, Dubravka Čampare i Saše Sarajlića, dodajući da je učinjeno grubo kršenje odredbi zakona, a posebno je naglasio da je Zubac odgovoran za zakonitu stranu rada SIPA.

Tužilac tvrdi da je SIPA bila dužna pružiti podršku ostalim policijskim tijelima. Dodaje da je 7. februara prošle godine tokom protesta povrijeđeno 80 policajaca i 38 demonstranata.

Odbrana Zupca zatražila je oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo BiH nije ničim dokazalo da je riječ o nesavjesnom radu. Posebno su potencirali u završnim riječima nastupanje posljedice, odnosno da paljenje zgrade Predsjedništva BiH sigurno ne bi bilo spriječeno jer je ona zapaljena mnogo prije nego što je upućena depeša o traženju pomoći od strane DKPT.

"Da li je optuženi možda trebalo da odgovara za propuste drugih agencija jer je svjedok Fahrudin Radončić jasno kazao da je FUP oformio štab, što znači da su oni bili odgovorni za stanje u FBiH", kazao je Dragiša Jokić, advokat Gorana Zupca.

On je dalje naveo da niko od saslušanih svjedoka, izuzev Dubravka Čampare, Saše Sarajlića i Dragana Lukača, nije mogao potvrditi da je činjenje Zupca bilo nesavjesno, a niti je demonstracije i sve što se desilo okarakterisao kao teroristički čin.

"Da je optuženi kojim slučajem u prethodnih devet sličnih situacija reagovao drugačije u odnosu na onu 7. februara 2014. možda bismo mogli govoriti o nesavjesnom radu, a ovako to nije slučaj", kazao je Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije