BiH

Presudan glas za status sigurnih zemalja

Presudan glas za  status sigurnih zemalja
Presudan glas za status sigurnih zemalja

BERLIN - Vođstvo Partije zelenih u Njemačkoj uputilo je žestoke kritike svom članu i predsjedniku Vlade njemačke pokrajine Baden Virtemberg zato što je mimo odluke partije glasao za proglašenje BiH, Srbije i Makedonije sigurnim zemljama, čime je ubrzan postupak obrade zahtjeva za azil.

Podsjećamo, Vinfred Krečman je u petak u Gornjem domu njemačkog parlamenta glasao za prijedlog vladajuće koalicije u Njemačkoj CDU-SPD da tri balkanske zemlje dobiju status sigurnih. To praktično znači da bi romskoj populaciji, koja proteklih nekoliko godina zbog lošeg ekonomskog položaja podnosi u Njemačkoj zahtjeve za azil kako bi nekoliko mjeseci uspjeli živjeti na osnovu njemačke socijalne pomoći, bilo onemogućeno da dalje podnosi zahtjeve. Bez njegovog glasa taj prijedlog nije mogao proći, pa je vladajuća koalicija u Njemačkoj učinila sve da Krečmana ubijedi da ipak glasa za prijedlog, iako se Zeleni tome i dalje oštro protive.

Rukovodstvo Zelenih sada Krečmana proziva da nije dobio saglasnost za ovakvo glasanje, jer smatraju da romska populacija nema pravedan tretman, a izbjeglice u Njemačkoj i dalje žive pod lošim uslovima.

Klaudija Rot, bivša predsjednica Zelenih, je u intervjuu "Spiegelu" rekla da je Krečman svojim nepromišljenim i samostalnim postupkom postupio neodgovorno, te je izrazila svoje razočarenje.

"On je sada ugrozio ugled Zelenih jer sada mnogi mogu reći da su Zeleni praktično odlučili da prave razliku između 'pravih' i 'lažnih' izbjeglica", izjavila je ona.

Njemački radio je, takođe, opširno izvještavao o ovom problemu, a prema njihovoj interpretaciji, debata u vezi s lažnim azilantima u Njemačkoj se svodi na to da li su tom odlukom Romi de fakto izgubili pravo na podnošenje azila.

Ovaj ugledni radio, pak, ističe da je cijela debata fiktivna zato što se u praksi ništa ne mijenja. Naime, kako su rekli, jedino se formalno mijenja to što sada njemačke vlasti ove balkanske zemlje smatraju bezbjednima, iako one od danas ništa bezbjednije neće biti nego što su to bile ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije