BiH

Prijete kaznama vojnicima koji su izašli na referendum?

Prijete kaznama vojnicima koji su izašli na referendum?
Prijete kaznama vojnicima koji su izašli na referendum?

"Nema potrebe da se protiv bilo kog vojnika Oružanih snaga BiH pokreće disciplinski postupak zato što se izjasnio o Danu Republike. Ne treba uopšte da se polemiše o tome, jer je svačije pravo da izrazi svoju volju, pa makar se radilo i o pripadniku vojske", odgovor je iz Republike Srpske na najave Sifeta Podžića, prvog čovjeka Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH da će zatražiti odgovornost za sve pripadnike Oružanih snaga koji su izašli na referendum.

“Niko neće biti kažnjen, što je izašao na referendum, tako ni pripadnici Oružanih snaga jer se oni nisu uključivali ni u kakav vid politike, a ovo što pozivaju određeni političari siguran sam da to vrše u svrhu izbora”, ocijenio je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Podžić je još u srijedu najavio da bi mogao da iskoristi poziciju predsjedavajućeg zajedničke komisije, kako bi u Parlamentu BiH nametnuo, kako je rekao, spornu priču. On je i učetvrtak pozivao na odgovornost, a i prije zvaničnog stava komisije, očekuje da bi izlaskom na referendum trebalo da se pozabavi Ministarstvo odbrane.

“Ne ulazim u to da li je neko zloupotrijebio unifomru Oružanih snaga, da li su to pripadnici Oružanih snaga, mislim da će sistem komandovanja i rukovođenja Oružanih snaga i Minstarstva odbrane ispitati da li je neko kršio zakon i kršio kodeks”, istakao je Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH, prenosi ATV.

Podžić je priču pokrenuo nakon što se u javnosti pojavio snimak dvojice pripadnika Oružanih snaga kako glasaju na referendumu o Danu Republike. Na pozive da se i resor odbrane uključi u procjenu njihove odgovornosti, kratko odgovara i ministarka.

“To nema veze sa Ministarstvom odbrane”, kratka je bila Marina Pendeš, ministar odbrane BiH.

Što se tiče predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, priče DF-ovog poslanika su čiste gluposti. Podžić, kaže Dodik, mora da shvati da je samo predsjedavajući jedne parlamentarne komisije i da nema ovlašćenja da bilo koga kažnjava.

“Građanin koji dođe na biralište na poziv parlamenta, potpuno se legitimno ponaša. Ta njihova ozlojađenost, ta jurnjava kako će sve pokažnjavati, ja sam im predložio da uhapse referendum, neka pohapse sve, pa da vidimo gdje ćemo završiti. Naravno da je to nemoguće”, rekao je Dodik.

Naredna sjednica Komisije za odbranu i bezbjednost na kojoj bi Podžić mogao da pokrene pitanje odgovornosti pripadnika Oružanih snaga, zakazana je za 6. oktobar. U startu se pretpostavlja da takav prijedlog neće proći, jer mu se oštro protive poslanici iz Republike Srpske.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije