BiH

Prijić u zatvoru u Dortmundu imao moždani udar

Prijić u zatvoru u Dortmundu imao moždani udar
Prijić u zatvoru u Dortmundu imao moždani udar

DORTMUND - Hanefija Prijić Paraga, komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH, uhapšen krajem oktobra po potjernici Italije na aerodromu u Dortmundu u Njemačkoj, u pritvorskoj jedinici je doživio moždani udar.

Prijić je uhapšen po potjernici Italije za ubistvo trojice Italijana 29. maja 1993. godine na planini Radovan.

Za ovaj ratni zločin on je osuđen 2001. na Sudu BiH na kaznu od 13 godina i četiri mjeseca koju je odslužio, a iz zatvora je pušten u februaru prošle godine.

Kako je za N1 potvrdio Dževad Šaldić, generalni konzul BiH u Frankfurtu, Prijić je imao imao moždani udar i trenutno se nalazi u pritvorskoj bolnici.

"Stanje mu nije najbolje, gubi pamćenje, psihički je totalno rastresen. Čak ne zna koji je dan niti datum", kazao je Šaldić.

Generalni konzul BiH u Frankfurtu posjetio je juče Prijića I rekao da „njega najviše boli to što država, ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo nije poduzelo nikakve korake kako bi pravno pomogli svom državljaninu“.

Prijić je 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa zaustavio humanitirani konvoj i ubio trojicu Italijana dok su dvojica preživjela.

Tada su ubijeni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, a streljanje su preživjeli Cristhian Penocchi i Agostino Zanotti.

Paraga je, upadom policijskih specijalaca iz Travnika, uhapšen sedam i po godina kasnije nakon zločina, 6. oktobra 2000. godine.

Prvostepena presuda u BiH mu je izrečena 28. juna 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije