BiH

Prilić: Herceg Bosna bila za BiH

Prilić: Herceg Bosna bila za BiH
Prilić: Herceg Bosna bila za BiH

HAG - U dokumentima Hrvatske zajednice Herceg Bosna (HZ HB) nigdje se ne pominje Banovina Hrvatska, premještanje stanovništva ili bilo kakav oblik diskriminacije jer je HB bila za saradnju s muslimanima i protiv prekrajanja granica.

Ovo je danas pred Žalbenim vijećem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izjavio Jadranko Prilić, bivši premijer HZ HB. On i još petorica bivših čelnika Herceg Bosne prvostepeno su osuđeni ukupno na 111 godina zatvora.

Prlić i njegovi saradnici tokom sedmodnevne rasprave o žalbama koje su podnijeli na presudu pokušaće utjecati na odluku presude od koje bi, bez sumnje, u konačnici mogla da nastane moralna i materijalna šteta po susjednu Republiku Hrvatsku.

Prlić je tako pokušao da nametne stav da je Raspravno vijeće u prvostepenom postupku propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz službenih transkripata u kojima stoji da je "Herceg Bosna bila za jedinstvenu BiH".

"Vijeće Haškog suda pogrešno je utvrdilo namjeru Herceg Bosne. Politički karakter HZ HB je potvrđen, da se radi o stranačkom udruživanju. Ali zanemareno je da je HDZ BiH, u čijem okviru su formirane zajednice, uvijek bio za nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda", izjavio je Prlić.

Dodao je kako su svi javni nastupi, rasprave i interni sastanci "bili posvećeni punom poštivanju međunarodnog humanitarnog prava".

"Nije bilo govora o premještanju stanovništva. Svi humanitarni konvoji su propuštani", rekao je on.

Dužna pažnja ovom procesu posvećuje se i u susjednoj Hrvatskoj, a s posebnom pozornošću prate je pravni krugovi.

Tako je ugledni zagrebački advokat Anto Nobilo izjavio da je Hrvatska direktno ugrožena rezultatima presude u predmetu "Prlić i ostali".

"Da se u javnosti ignorisalo ovo suđenje, to je tačno. Hrvatsko učestovanje u ratu u BiH se ignoriše u javnosti", rekao je Nobilo.

Podsjećamo, Haški je sud šestoricu bh. Hrvata u maju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora za ratne zločine nad muslimanima i udruženi zločinački poduhvat. Prlić je nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, bivši ministar obrane, na 20 godina, kao i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Valentin Ćorić, bivši komandant vojne policije, osuđen je na 16 godina zatvora, a Berislav Pušić, načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika, na 10 godina zatvora.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993  1994. godine bio "međunarodni te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana".

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Kako je ranije saopšteno iz Haga, žalbena sjednica će trajati do 28. marta.

Odbrana će šest dana predstavljati svoje žalbe, a nakon toga će svoju žalbu predstaviti Haško tužilaštvo. Posljednjeg dana zasjedanja svi podnosioci žalbi imat će mogućnost da se lično obrate Žalbenom vijeću.

U saopćenju Haškog tribunala se napominje da je ovaj slučaj "najveći i najkomplikovaniji slučaj pred tim sudom.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a tužilaštvo je završilo s predstavljanjem dokaza 2008. godine, među kojima su bila i ispitivanja 249 svjedoka.

Odbrana je svoje dokaze predstavljala od 2008. do 2010. godine, kada je ispitano 77 svjedoka. Ukupan broj sudećih dana iznosi 465, a završne riječi okončane su u martu 2011.

Presuda, koja je izrečena 29. maja 2013. godine, ima više od 2.600 stranica, uključujući i izdvojena mišljenja dvoje sudija.

Osuđeni i zatvorske kazne:

  • Jadranko Prlić 25 godina               
  • Bruno Stojić 20 godina  
  • Slobodan Praljak 20 godina         
  • Milivoj Petković 20 godina           
  • Valentin Ćorić 16 godina              
  • Berislav Pušić 10 godina                

Transparenti u Mostaru

Na ogradi mostarske Biskupije juče je istaknut transparent u obliku zastave bivše Hrvatske Republike Herceg Bosne na kojem je ispisana poruka "Heroji, čekamo vas".

Javnost pretpostavlja da je riječ o transparentu podrške hrvatskoj šestorci u Hagu, jer je juče pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počeo žalbeni postupak u slučaju "Prlić i ostali".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije