BiH

Prilika za napredak na evropskom putu BiH

Prilika za napredak na evropskom putu BiH
Prilika za napredak na evropskom putu BiH

SARAJEVO - Predsjedavanje BiH Komitetom ministara Vijeća Erope predstavlja priliku za reforme i napredak na evropskom putu BiH.

Ovo je u petak u Sarajevu na sjednici Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope kazala Ane Brasur, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

"BiH je prošlog utorka preuzela predsjedavanje Komitetom ministara, a u četvrtak je počelo provođenje Akcionog plana, što je dobar početak", naglasila je Brasurova.

Poručila je da se predsjedavanje BiH Komitetom dešava u veoma teškom trenutku.

"Imate puno izazova pred sobom. Kršenje ljudskih prava, govor mržnje i netoleranciju, a da ne spominjem tenzije u Makedonji i prijetnje od terorizma", rekla je Brasurova. Dodaje da je ovo prilika da BiH napravi nešto i na polju reformi.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, poručio je da će BiH učinti maksimalne napore kako bi opravdala ukazano povjerenje. Rekao je da je ovo prilika za BiH da se pokrene nakon višegodišnjeg zastoja na evropskom putu, te poručio da je Bosni i Hercegovini potrebna odlučnija uloga međunarodne zajednice.

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH, kazao je da će BiH učiniti sve da se ponaša odgovorno i odgovori zahtjevima Vijeća Evrope.

Dodao je da BiH čekaju brojne reforme, među kojima ekonomska, fiskalna, porezna, reforma javne uprave i druge.

Posebno je istakao reformu pravosuđa, jer se bez nje nije moguće na pravi način boriti protiv kriminala. Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, istakao je da će se narednih šest mjeseci fokusirati na poštivanje demokratije i vladavine prava i ljudskih prava, što su stubovi Vijeća Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije