BiH

Prioritet ekonomske reforme

Prioritet ekonomske reforme
Prioritet ekonomske reforme

SARAJEVO - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda, sa Ronom van Rodenom na čelu, danas su u Sarajevu razgovarali s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrom finansija Jelkom Milićević, koji su ih upoznali o reformskim potezima koje namjerava preduzeti Vlada FBiH.

Van Roden ukazao je da su pred domaćim vlastima brojni zadaci, kao što su donošenje novih zakona o radu i državnoj službi, iznalaženje mogućnosti za smanjenje opterećenja na plate, uspostavljanje jedinstvenog registra primalaca socijalnih davanja, reforma penzionog sistema, pojednostavljenje propisa od kojih zavisi poslovno okruženje, te drugo, saopšteno je iz Vlade FBiH. On je ocijenio pozitivnim što vlasti Republike Srpske, FBiH i na nivou BiH imaju jednake poglede na probleme koje treba riješiti i na prioritetne pravce djelovanja. Nedavne razgovore u Vašingtonu koje su predstavnici vlada RS i FBiH te Savjeta ministara BiH imali sa MMF-om i Svjetskom bankom Van Roden je ocijenio uspješnim.

Prema Novalićevim riječima, Vlada FBiH je snažno zainteresovana za aktivne mjere ekonomskog razvoja i u tom je kontekstu naveo znatno agresivniji pristup izgradnji objekata u energetskom i drumskom sektoru.

"Jasno nam je da će biti i teških odluka, ali mi smo tu da ih donesemo i provedemo i nećemo odustati", rekao je Novalić.

Govoreći o poslovnom okruženju, istakao je značaj uspostavljanja trgovačkih sudova koji bi se isključivo bavili korporativnim i radno-pravnim zakonodavstvom, što bi znatno ubrzalo okončanje sporova koji sada traju i godinama. Milićevićeva je kao jedan od zadataka Vlade FBiH navela definisanje strateških projekata koji će voditi ka ekonomskom oporavku Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije