BiH

Prioritet nastavak knjiženja perspektivne vojne imovine

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Marina Pendeš istakla je u razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak u Sarajevu kao poseban prioritet u narednom periodu nastavak knjiženja perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH i realizaciju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada iz 2008. godine o raspolaganju pokretnom vojnom imovinom.

Pendeševa je naglasila da bi realizacijom ovog sporazuma "veliku korist mogli imati entitetski budžeti, što je veoma važno, s obzirom na tešku finansijsku i ekonomsku situaciju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pendeševa je zahvalila za snažnu podršku koju Vlada i Ambasada SAD u BiH pružaju u procesu reforme odbrane i operativnih kapaciteta i sposobnosti Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Kormakova je istakla značaj Oružanih snaga BiH i postignutih rezultata u oblasti civilno-vojne saradnje. Ona je naglasila da su rezultati koje pripadnici Oružanih snaga BiH postižu u operacijama podrške miru respektabilni i povećavaju ugled Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i zemlje u cjelini. 

Ona je naglasila punu podršku opredjeljenju Ministarstva odbrane i BiH u cjelini za evroatlantske integracije, i izrazila nadu za što skorije pristupanje BiH MAP-u. 

Pendeševa je sa Kormakovom razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na putu ka evroatlantskim integracijama i saradnji SAD i BiH u oblasti odbrane. 

Razgovarano je o ispunjavanju uslova za prijem BiH u MAP, rješavanju viškova naoružanja i municije, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, dokumentu "Pregled odbrane", Planu modernizacije Oružanih snaga BiH, zajedničkim projektima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Ambasade SAD u BiH u oblasti civilno-vojne saradnje i drugim aktuelnim pitanjima u MO i OS BiH. 

Sastanku je prisustvovao i vojni ataše SAD u BiH pukovnik Skot Miler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije