BiH

Prioritet stanovi za poplavljene

Prioritet stanovi za poplavljene
Prioritet stanovi za poplavljene

SARAJEVO - BiH će na sutrašnjoj donatorskoj konferenciji u Briselu nastupiti s objedinjenim programom potreba za oporavak od posljedica majskih poplava, najavio je danas ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Uvjeren je da će BiH, odnosno entiteti i Brčko distrikt, već sutra na skupu od međunarodnih donatora osigurati sredstva za urgentne potrebe - obnovu stambenog fonda i oživljavanje radnih mjesta, uništenih u poplavama.

"Onda je sve do lokalnih vlasti da se potrude da do Nove godine svim ljudima osiguraju krov nad glavom", rekao je Lagumdžija, uz kojeg će donatorskoj konferenciji, organizovanoj radi prikupljanja pomoći za BiH i Srbiju, od bh. zvaničnika prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara i Predsjedništva BiH Vjekoslav Bevanda i Bakir Izetbegović.

Međunarodni i stručnjaci iz BiH procijenili su da su poplave sredinom maja pričinile štetu od oko četiri milijarde KM, a procijenjene potrebe za oporavak su oko 3,5 milijardi KM. Šef. bh. diplomatije napomenuo je i da je prirodna katastrofa u BiH najviše štete nanijela privatnom sektoru, pri čemu je samo stambeni fond pretrpio oko 880 miliona maraka štete.

"U narednih šest mjeseci za stanovanje treba oko 350 miliona KM kako bismo ljude vratili pod krovove, a dugoročno nam je potrebno još oko 500 miliona", precizirao je Lagumdžija, te ustvrdio da su ove procjene definisale i omjere podjele pomoći za obnovu između FBiH, RS i Brčko dsitrikta te je uvjeren da neće biti spekulacija i svađa šta kome pripada.

"U prvom periodu za obnovu stambenog fonda u RS ide 160 miliona KM, a za FBiH 190 miliona. U naredne dvije godine za obnovu stambenog fonda u RS potrebno je 140, a u FBiH 90 miliona", naveo je on, dodavši da su drugačiji omjeri podjele pomoći za saniranje štete nastale u drugim sektorima: poljoprivredi, energetici, putnoj infrastrukturi...

Lagumdžija je kazao da konferencija u Briselu, čiji je organizator Evropska komisija, danas tek otvara proces dugoročne obnove BiH.

"Ako budemo brzo implementirali pomoć i transparentno je trošili, u naredne dvije godine možemo osigurati preostale tri milijarde", izjavio je.

Učešće na donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju, istakao je on, potvrdili su predstavnici svih 28 zemalja članica EU, 29 zemalja koje nisu članice Unije, šest međunarodnih finansijskih institucija i 16 međunarodnih organizacija. Kazao je da ima najave od samih donatora koliko će za BiH danas osigurati pomoći, ali i naglasio da nije korektno da on saopštava te podatke.

Kriterije podjele međunarodne pomoći za oporavak od posljedica poplava trebalo je da utvrdi interresorna radna grupe, koju je još 22. maja formiralo Vijeće ministara BiH. Radna grupa, u čijem su sastavu po dva predstavnika enitetskih vlada, jedan iz Brčko distrikta i tri predstavnika Vijeća ministara, dosad je održala više bezuspješnih sastanaka.

"Sporni su procenti podjele bespovratne međunarodne pomoći. Sporno je nešto čega još nema", kazao je jedan od članova interresorne radne grupe.

Donatorska konferencija za BiH i Srbiju u Briselu se održava pod motom "Obnavljamo zajedno", a njeni suorganizatori su Francuska i Slovenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije