BiH

Prirodni resursi moraju ostati u vlasništvu Srpske

BANJALUKA - Demokratski narodni savez /DNS/ zalaže se za očuvanja prirodnih resursa da bi oni ostali u vlasništvu Republike Srpske, jer ukoliko bi ih privatizovali ili prodali, Srpska ne bi imala ništa, saopšteno je iz ove stranke.

Razvoj Republike Srpske, DNS vidi kroz formiranje velikih preduzeća, takozvanih "giganta" na postojećim resursima, zatim veću pomoć države privatnom sektoru, jačanje saradnje javnih i privatnih subjekata, stvaranje boljih uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje, oživljavanje i povećanje proizvodnje, te veće subvencije za poljoprivrednu proizvodnju.

Predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Hercegovina i kandidat za narodnog poslanika iz Izborne jedinice devet Spomenko Stojanović rekao je da je DNS ozbiljna partija koja u programima ne evidentira samo probleme, nego i nudi rješenja koja će ojačati ekonomiju Republike Srpske.

"Ono po čemu smo prepoznatljivi jeste da nema privatizacija privrednih dobara, kao što su vode, šume, rude...i ukoliko se desi da ima takvih težnji od bilo kojeg našeg partnera, DNS do sada nije učestvovao u donošenju tih odluka niti će učestvovati u takvoj vlasti", rekao je Stojanović.

On je dodao da je moguće povećati broj zaposlenih u Republici Srpskoj upravo okretanjem privrede – prirodi.

"Zalagaćemo se za decentralizaciju preduzeća `Šume Republike Srpske`, jer je potrebna veća autonimja lokalnih šumskih gazdinstava. Lokalna zajednica jedino tako može osjetiti veću korist od postojanja javnih preduzeća na njihovom terenu. A, jaka lokalna zajednica jeste i jaka Republka Srpska", rekao je Stojanović.

Kandidat DNS-a za poslanika iz Izborne jedinice šest Milan Dakić rekao je da se svi ovi ciljevi mogu postići domaćinskim poslovanjem i odgovornim raspolaganjem finansijama.

"DNS programe bazira isključivo na realnim elementima. Posebnu pažnju DNS posvećuje prirodnom bogatstvu Srpske. U politikama DNS-a, privreda i poljoprivreda nose primat i nude realna rješenja, jer smo mi u DNS-u svjesni da imamo ogromne privredne potencijale i poljoprivredne resurse u našoj Republici Srpskoj, koje možemo, primjenjujući politike DNS-a, itekako unaprijediti", rekao je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije