BiH

Priveli desetak Srba nakon parastosa za ubijene 1992.

Priveli desetak Srba nakon parastosa za ubijene 1992.
Priveli desetak Srba nakon parastosa za ubijene 1992.

USTIKOLINA - Policija iz Ustikoline u Federacije BiH upala je danas u portu hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Jabuci, kod Foče, tokom parastosa za 43 srpska civila ubijena 1992. godine u ovom selu, nakon čega je desetak mladića iz Srpskog narodnog pokreta 1389 odvedeno na razgovor u policiju.

Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča najoštrije je osudila ovakav vandalizam pripadnika MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona i pozvala nadležne da sankcionišu odgovorne zbog skrnavljenja vjerskog obreda i ugrožavanja slobode kretanja srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH.

Predsjednik ove organizacije Milan Nikolić rekao je Srni da je, kada je policija upala u hram, pokušao da razgovara sa policajcem koji je na drzak i necivilizovan način, daleko od profesionalnog, tražio lica koja su, navodno, prijavili stanovnici Ustikoline.

"Predstavio se, čini mi se, kao zamjenik komandira, ali od vike nisam čuo njegovo ime i prezime. Pokušao sam da mu objasnim da nema nikakvih problema da obavi razgovor sa tim mladićima, ali kada se završi parastos. On je nastavio povišenim tonom da vodi monolog i da izigrava silu dok su ga kolege čekale u policijskom džipu", rekao je Nikolić.

On je dodao da su na taj način povrijeđena vjerska i građanska osjećanja pripadnika srpskog naroda - porodica nastradalih, preživjelih mještana Jabuke i ostalih građana koji su prisustvovali parastosu i obilježavanju sjećanja na stradale Jabučane.

"Na naše insistiranje, oni su se povukli stotinjak metara niže i sačekali da bude završen parastos, nakon čega su, drsko i uz demonstraciju verbalne sile, pozvali na razgovor u Policijsku stanicu Ustikolina desetak mladića Srpskog narodnog pokreta 1389. Svi mi koji smo bili u Jabuci saglasili smo se da ćemo krenuti s njima", istakao je Nikolić.

Mladići su se, dodao je on, u Policijskoj stanici zadržali oko pola sata i kada su izašli rekli su da su ih fotografisali, popisali imena i prijetili kaznama.

Nikolić je naglasio da je policija ovu situaciju, ako je eventualno i bilo problema, trebalo da riješi drugačije.

Policija u Ustikolini navodi da je grupa građana prijavila da su ih mladići vrijeđali na nacionalnoj osnovi i da su na sebi imali majice sa dvoglavim orlom. Tvrde da su i pokazivali tri prsta i provocirali lokalno stanovništvo.

U napadu pripadnika Armije BiH 23. jula 1992. godine na selo Jabuka od 43 zvjerski mučenih i ubijenih Srba najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez, a najstarija je bila slijepa starica od 90 godina.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, i pored brojnih saslušanja svjedoka i postojanja dokaza o haranju u 11 sela oko Jabuke i zločinima nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije