BiH

Privremeno zabranjeno održavanje referenduma

Privremeno zabranjeno održavanje referenduma
Privremeno zabranjeno održavanje referenduma

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio je apelaciju bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da se sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar, privremeno zabrani.

U obrazloženju ove odluke stoji da postoji dovoljno razloga da se održavanje referenduma privremeno zabrani, jer, kako ističu u Ustavnom sudu, izlazak na referendum bi imalo štetne i nenadoknadive posljedice po BiH.

"Ustavni sud je Odlukom broj U 10/16 konstatovao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13", stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Dalje se navodi da je ova odluka Ustavnog suda u interesu zaštite ustavnog poretka

"Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi. Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma", zaključuje se u saopštenju Ustavnog suda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ranije je izjavio da će, bez obzira na to kakva odluka Ustavnog suda bude, Referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra, a pogotovo ako Sud ne ukine svoju odluku.

"Tek onda ćemo održati referendum", izjavio je Dodik novinarima tokom posete Ribniku.

I brojni drugi predstavnici srpskog naroda u BiH su takođe rekli da će 9. januar Dan Republike nastaviti da se slavi, te da će referendum biti održan jer je NS RS o tome već odlučila.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije