BiH

Produžen pritvor Oliveru Ivanoviću

Produžen pritvor Oliveru Ivanoviću
Produžen pritvor Oliveru Ivanoviću

KOSOVSKA MITROVICA - Građanska inicijativa SDP saopštila je danas da je produžen pritvor lideru ove inicijative Oliveru Ivanoviću i da je to politički proces čiji je cilj eliminisanje političkih lidera sa sjevera Kosova.

U SDP su naveli da su vjerovali da će Euleks poštovati Ivanovićeva prava i dozvoliti mu odbranu sa slobode naročito zbog, kako su rekli, blagonaklonog stava prema albanskim pritvorenicima koji se tokom procesa puštaju na slobodu. 

˝Dosadašnje delovanje Euleksa nam ukazuje da je presuda našem lideru doneta onog trenutka kada je pritvoren, da su dvostruki aršini (jedni za Albance drugi za Srbe) sredstvo kojim će se Euleks služiti u svim procesima koji se vode i koji će se voditi protiv Srbaďż˝, stoji u saopštenju GI SDP. 

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije. 

U optužnici koja je obijelodanjena prije skoro dva mjeseca navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Sjevernoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila. 

U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih pripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom. 

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Neobojši Lazoviću kojima se takođe sudi  u okviru ovog predmeta optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije