BiH

Produžuju vijek "bijelom hljebu"

Produžuju vijek "bijelom hljebu"
Produžuju vijek "bijelom hljebu"

SARAJEVO - Iako je Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH utvrdila da postoji ustavni osnov za ukidanje "bijelog hljeba", delegati su sve glasniji u tome da se ovo pitanje rješava sistemski, odnosno da se prvo promijeni Ustav BiH, što bi u bh. prilikama moglo trajati godinama.

Sredoje Nović, član Ustavnopravne komisije, rekao je da je riječ o važnoj materiji, koja traži sistemsko rješenje, i da bi bilo dobro prvo promijeniti odredbu Ustava BiH koja propisuje da se članovima parlamenta i Savjeta ministara BiH za vrijeme mandata ne mogu mijenjati primanja, a potom razmatrati ovaj zakon.

"Zašto ne bismo izvršili izmjene Ustava pa onda krenuli u izmjene zakona da pokažemo da smo legalisti? Mislim da je taj redoslijed korektan", rekao je Nović, dok je njegov kolega iz Komisije Bariša Čolak upozorio na opasnost od usvajanja parcijalnih rješenja.

"Morali bismo biti oprezni kod zauzimanja stavova da se ne napravi greška", rekao je Čolak tokom rasprave, dodajući da se radi o važnoj materiji, koju ne treba prelamati preko koljena.

Čolak je, pored Ljilje Zovko, jedan od dva člana koji nisu glasali za postojanje ustavnog osnova i usaglašenost predloženog zakona s pravnim sistemom BiH, dok su uz Novića za postojanje ustavnog osnova glasali Dragutin Rodić, Halid Genjac i Safet Softić.

Inače, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u parlamentarnu proceduru uputio je Klub poslanika SBB BiH, a u prvom čitanju usvojen je u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Već tada se moglo naslutiti da će se na ukidanje "bijelog hljeba" dugo čekati, s obzirom na to da su poslanici i pozicije i opozicije tražili da se to pitanje sistemski riješi, a ne parcijalno, kako je to predviđeno predloženim izmjenama zakona.

Suština izmjena bila je ukidanje člana 48. Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji govori o tome da izabrani zvaničnici i nosioci dužnosti nakon isteka javne funkcije imaju pravo primati platu u narednih godinu dana, ako u međuvremenu ne nađu posao. Ovu privilegiju posljednjih godina koristili su gotovo svi, a njenim ukidanjem država bi, prema neprovjerenim informacijama, uštedjela oko 6,5 miliona KM.

"Ako hoćete jedan problem da riješite, postoji jedan način, a ako nećete nešto da riješite, onda postoji hiljade načina. Vjerujem da će 'bijeli hljeb', kao nešto besmisleno, na kraju biti ukinut jer prema mišljenju naših pravnih stručnjaka nije potrebna promjena Ustava da bi on bio ukinut", rekao je Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji je i predlagač izmjena zakona kojim se ukida privilegija svojstvena BiH.

On je, komentarišući stav Ustavnopravne komisije da postoji ustavni osnov, ali da bi bilo prije toga dobro promijeniti Ustav BiH, rekao da je to priča bez kraja jer kada bi se otvorilo pitanje izmjena Ustava BiH pojavilo bi se još mnogo pitanja koja treba riješiti.

"Ne želim da vjerujem da neće biti ispoštovana politička volja za ono što je narod na protestima tražio, a 'bijeli hljeb' bio je top zahtjev. Duboko sam uvjeren da će na kraju prevladati politički razum", rekao je Đonlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije