BiH

Prolongirana odluka o suspenziji Salihovića

Prolongirana odluka o suspenziji Salihovića
Prolongirana odluka o suspenziji Salihovića

BANJALUKA - Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nije danas donijela odluku o suspenziji glavnog tužioca Gorana Salihovića, ali je najavljuju za nekoliko dana.

Ukoliko primjedbe na njegov rad budu usvojene, Salihović bi fotelju glavnog bh. tužioca mogao da napusti pet mjeseci prije isteka mandata, prenosi ATV.

Njegova suspenizija zatražena je zbog niza propusta. Između ostalih, jer nije reagovao na sukob interesa u pojedinim predmetima, omogućavao je vršenje dužnosti tužioca osobama koje nisu zato zakonomo ovlašćene. Jedna od primjedbi je i to što je davao lažne informacije u vezi sa prijavama za radna mjesta.

Advokati poručuju da ne treba brzati sa analizama o pravim razlozima zahtjeva za Salihovićevo razriješenje.

“Treba pustiti da se vidi kakva će odluka biti, on je ipak glavni tužilac”, rekao je advokat Vlado Adamović.

Salihović je danas bio nedostupan za komentar, ali je još sinoć odbacio sve optužbe. Kaže da je u pozadini nešto sasvim drugo, a prije svega poziv na saslušanje u Tužilaštvu BIH, koji je uputio predsjedniku Republike Srpske, prenosi ATV.

Odbacio je tvrdnje da nije dobro radio svoj posao po prijavama koje su u Tužilaštvo primljene protiv Dodika, ali i još nekih visokih funkcionera, poput Nikole Špirića.

Kaže da nije kočio velike istrage, poput Bobar i Pavlovic banke, ali i da se nije uplitao u slučaj nazvan “kilogram zlata”.

U posljednje vrijeme Salihović nije imao zavidnu saradnju sa Sudom BiH, a ušao je u otvoren sukob i sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, koji nije krio zadovoljstvo razvojem situacije, pa je zaključio da bi se suspenzijom Salihovića otvorila vrata za procesuiranje, kako je rekao, “krupnih riba”, navela je ATV.

Ukoliko suspenduju Salihovića, Visoki sudski i tužilački imenovao bi osobu koja bi preuzela njegovu dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije