BiH

Proroković: RS nije sama

Proroković: RS nije sama
Proroković: RS nije sama

BEOGRAD - Sastanak rukovodstva Republike Srpske, predvođenog predsjednikom Miloradom Dodikom, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je vrlo uspješan i pokazao je da Srpska nije sama, ocijenio je analitičar Dušan Proroković.

"Republika Srpska nije sama, niti se srpski interesi danas brane samo u Beogradu i Banjaluci nekim našim inicijativama. Mi za to imamo i međunarodnu podršku i sledeći korak bi trebalo da bude da, ne samo Rusiju, nego i sve članice grupe BRIK /Brazil, Rusija, Indija i Kina/ zainteresujemo za to", rekao je Srni Proroković, koji je izvršni direktor beogradskog Centra za strateške alternative. 

On je ocijenio da je Republika Srpska "na korak do toga da riješi pitanje svoje energetske bezbjednosti u narednim godinama, što bi uticalo i na njen ukupan razvoj i izvjesnu ekonomsku perspektivu". 

Navodeći da će Evropa imati sve veći problem sa energentima, gasom i naftom, koji će biti sve skuplji, Proroković je rekao da je susret rukovodstva Srpske sa Putinom bio jedan pametan potez. 

On ističe da nedavnu izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da se Dejtonski sporazum ne smije mijenjati treba uzeti vrlo ozbiljno, s obzirom da šefovi diplomatija nikada ne govore napamet i da njihove izjave odražavaju stav države. 

"Mi prisustvujemo velikim pritiscima da se Dejtonski sporazum promeni još od potpisivanja takozvanog Prudskog sporazuma do butmirskog procesa i sada novih najava da će to uslediti odmah posle opštih izbora u BiH. Zato je podrška Rusije vrlo bitna u tom kontekstu", istakao je Proroković. 

Navodeći da je ukrajinska kriza intenzivirala neke procese u Rusiji i povećala njihovu zainteresovanost za Balkan, Proroković je ocijenio da se sada prisustvuje velikom povratku Rusije na Balkan i da će biti sve veći broj ovakvih sastanaka. 

Komentarišući veliki publicitet u ruskim medijima susreta rukovodstva Srpske sa Putinom, Proroković je rekao da ruski mediji sada vrlo prilježno i opširno izvještavaju o svim dešavanjima u Srpskoj i Srbiji, pogotovo od kada je počeo medijski rat na Zapadu protiv Rusije. 

"Biće toga još, ali mislim da to nama odgovara, jer tako politički možemo da štitimo svoje interese preko Rusije u međunarodnim institucijama i da dobijemo jednog stabilnog i jakog saveznika kako politički, tako i ekonomski", rekao je Proroković. 

On je naveo da se, bez obzira na sve pritiske i najave iz Brisela, izvoz Srbije u Rusiju povećava, pogotovo u sektoru poljoprivrede, tako da cijela akcija koja ide preko ruskih medija, zahvaljujući međunarodnim okolnostima, može uticati povoljno na srpsku ekonomiju, a ne samo politiku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije