BiH

Protest Sindikata ispred Parlamenta FBiH u 10 časova

Protest Sindikata ispred Parlamenta FBiH u 10 časova
Protest Sindikata ispred Parlamenta FBiH u 10 časova

SARAJEVO - Ispred zgrade Parlamenta FBiH oko 10 časovao zakazani su protesti Saveza samostalnih sindikata, nezadovoljnih novim zakonom o radu kojim se, kako tvrde, umanjuju njihova prava.

Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH, te tvrde da će protesti biti mirni.

Sastanak između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića u Domu Sindikata u Sarajevu okončan je tačno u ponoć, ali bez dogovora!

Novalić je nakon sastanka rekao kako je ovo bio novi pokušaj dogovora sa Sindikatom o zakonu o radu, ali sistem ponašanja je opet bio isti.

"Sa druge strane uopšte nismo mogli probuditi interes za dogovorom, već da su oni tražili jedino da se zakon suspenduje. Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Siguran sam u to. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama", rekao je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije