BiH

Protiv Dodika Mićić ili Tadić?

Protiv Dodika Mićić ili Tadić?
Protiv Dodika Mićić ili Tadić?

BANJALUKA - Savez za promjene, predvođen Srpskom demokratskom strankom, na sutrašnjem sastanku pokušaće da utvrdi imena zajedničkih kandidata za predstojeće opšte izbore u Bosni i Hercegovini.

Ono što je gotovo sigurno jeste da su prvi ljudi SDS-a, uprkos pritiscima članstva i suprotno volji većine, "popustili" i odlučili da Mladen Ivanić, lider Partije demokratskog progresa, bude kandidat za člana Predsjedništva BiH s obzirom na to da bi u suprotnom bio upitan opstanak samog Saveza.

Kako stvari sada stoje, Ivanić bi se za poziciju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske mogao boriti sa Željkom Cvijanović, aktuelnom premijerkom RS, za koju je Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a i aktuelni član Predsjedništva BiH, rekao da je mogući kandidat najveće stranke u RS za ovu funkciju.

Kada je u pitanju kandidatura za predsjednika RS, opozicione partije sve osim SNS-a Hadži Jovana Mitrovića saglasne su da SDS predloži nekog svog kandidata.

Ali najveći problem je što u ovoj partiji (SDS) još ne znaju koga će suprotstaviti Miloradu Dodiku, aktuelnom predsjedniku RS i predsjedniku SNSD-a, koji će sigurno u trku za drugi mandat.

U "igri" su Mićo Mićić, aktuelni gradonačelnik Bijeljine, i Ognjen Tadić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji ne uživa baš veliko povjerenje u samom SDS-u.

"Više šanse i veću podršku u stranci i u samom Savezu za promjene ima Mićić, koji će na kraju vjerovatno biti kandidat za predsjednika RS, jer je Tadić već dva puta gubio izbore za predsjednika RS, a jednom ga je pobijedio i sam Dodik", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak opozicionim partijama.

Dodao je da je podrška Mićiću naglo skočila nakon nedavnih poplava u kojima se pokazao kao neko kome se može vjerovati i koji ima podršku naroda.

Očekujemo dogovor o zajedničkim kandidatima za predstojeće opšte izbore u BiH

Isti izvor navodi da će današnji sastanak opozicionih partija u potpunosti biti posvećen kandidatima, ali da je pitanje da li će imena zvanično biti objavljena s obzirom na to da u SDS-u još ne znaju koga će kandidovati za funkciju predsjednika RS i da neke stranke, kao što je SNS, neće pristati na to da SDS isključivo kandiduje svog člana za predsjednika RS.

U PDP-u i SNS-u nam je potvrđeno da će sastanak na kojem će isključivo biti riječi o kandidatima biti održan danas, ali da vjerovatno neće biti najavljivan, dok su nam u SDS-u kratko rekli da ćemo ako bude sastanka biti "obaviješteni".

Na pitanje da li će na današnjem sastanku biti riječi o kandidatima, u SDS-u kažu: "Ne znamo još ništa i na vrijeme ćete biti obaviješteni o svemu i o sastanku i o kandidatima".

Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a, kratko nam je rekao da će sastanak biti održan i da očekuje dogovor o zajedničkim kandidatima za predstojeće opšte izbore u BiH.

Sa druge strane, Hadži Jovan Mitrović, predsjednik SNS-a, kaže da će prisustvovati sastanku, ali da ne očekuje bilo kakve pomake, jer suviše je rano i radi se tek o prvom krugu sastanaka nakon formiranja Saveza za promjene.

"Mislim da neće biti postignut konačan dogovor, jer tek je prvi sastanak, ali vidjećemo, sve je moguće. Mi imamo svoj stav, a to je da kandidat za predsjednika RS bude Nikola Poplašen ili neko mlad i neopterećen politikom i neko ko nema obaveza prema nikome u političkom ili bilo kojem drugom smislu", rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije