BiH

Provjera glasova za predsjednika RS, Predsjedništvo BiH, NS RS...

Provjera glasova za predsjednika RS, Predsjedništvo BiH, NS RS...
Provjera glasova za predsjednika RS, Predsjedništvo BiH, NS RS...

SARAJEVO - Glasački listići sa pet biračkih mjesta u BiH biće ponovo prebrojani sutra, tri dana nakon što su utvrđeni i objavljeni rezultati opštih izbora, održanih 12. oktobra.

Naredbu o ponovnom brojanju donijela je danas Centralna izborna komisija BiH (CIK) jer je utvrdila da postoje opravdani razlozi za ponovno utvrđivanje rezultata sa dva birališta u Novom Gradu, s jednog birališta u Šekovićima, te sa po jednog birališta u Bužimu i Orašju.

Glasački listići s biračkih mjesta Buljuk i Kozići u Novom Gradu biće provjereni kako bi se utvrdili rezultati za sve političke stranke, koalicije i nezavisne kandidate koje su postigli u izborima za predsjednika/potpredsjednika RS, spskog člana Predsjedništva BiH, Narodnu skupštinu RS i za parlament BiH. Rezultati s biračkog mjesta Centar u Šekovićima biće provjeravani takođe za sve političke subjekte, ali samo za nivo predsjednika i potpredsjednika RS. U ova dva slučaja CIK je odluku o ponovnom brojanju glasova donio na zahtjev opštinskih izbornih komisija.

Zahtjevi

 Prema odluci CIK-a donesenoj po zahtjevu grupe birača i posmatrača, na biračkom mjestu u Bužimu biće ponovno prebrojani listići SDA i Koalicije A-SDA - KSSP Zajedno za USK, te rezultati njihovih kandidata sa Skupštinu Unsko-sanskog kantona. U Orašju, na zahtjev lokalne izborne komisije i HDZ 1990, odlučeno je da se s jednog birališta utvrde rezultati za ovu stranku i za stranke okupljene oko HDZ BiH u izborima za Skupštinu Posavskog kantona.

"U zahtjevu za ponovno brojanje u Orašju navedeno je da Birački odbor nije upisao glasove koje je osvojila spomenuta koalicija", objasnio je na sjednici CIK-a Radoje Šupeta, šef Pravnog sektora Komisije.

Sudeći po ranijem objašnjenju iz CIK-a, ponovna brojanja, za koja se zahtjevi mogu podnijeti još danas, u konačnici mogu dovesti do promjene utvrđenih i objavljenih izbornih rezultata.

"Biće razmatrani samo oni zahtjevi za ponovno brojanje koji budu sadržavali činjenice, približne procjene o broju neispravnih glasačkih listića i kako bi to uticalo na utvrđeni rezultat", napomenuo je u ponedjeljak, na dan objave utvrđenih izbornih rezultata, predsjednik CIK-a Stjepan Mikić.

Razmatranje

 U prva dva dana od objave utvrđenih izbornih rezultata CIK je dobio oko 20 zahtjeva za ponovnim brojanjem i juče je razmatrao njih petnaestak.

Osim četiri, gdje je naređena provjera, u ostalim slučajevima zahtjevi su odbijeni ili odbačeni zato što su neosnovani ili zato što ih nije podnijela ovlaštena osoba.

Iako će danas u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj "Zetri" biti provjeravani listići sa tri biračka mjesta u RS za sve nivoe vlasti, u SNSD-u smatraju da provjere neće uzrokovati promjenu rezultata.

"Odluke o ponovnom brojanju rezultat su podnesenih žalbi, što je u skladu s Izbornim zakonom i za to propisanim rokom od tri dana za njihovo podnošenje od dana utvrđivanja rezultata", izjavio je Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a.

Osvrnuo se i na jučerašnju odluku CIK-a o ispravljanju tehničkih grešaka uočenih na utvrđenim rezultatima.

"Te tehničke greške nisu posljedica manjkavog i komplikovanog Izbornog zakona, koji treba da mijenjamo. Vjerujem da ove greške ne mogu uticati na rezultat, ali stvaraju sumnju u autentičnost izbornog procesa", rekao je on, dodavši kako očekuje da CIK utvrdi ko je odgovoran za tehničke greške.

Ekspertiza

 Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a, očekuje da CIK razmotri i zahtjeve ove stranke za ponovnim brojanjem glasačkih listića u Banjaluci i Prijedoru.

"Tražimo ekspertizu nevažećih glasačkih listića, provjeru da li je u Banjaluci bio isti broj glasača i listića te istinu o prepravljenim zapisnicima s biračkih mjesta", kazala je Pandurevićeva, za koju je odluka o ispravljanju tehničkih grešaka u utvrđenim rezultatima dokaz da je "cijeli izborni proces pun neregularnosti".

"Pa i 1998. godine su nam izbori bili više legitimni. Ključno je da mijenjamo Izborni zakon jer sve krađe počinju i završavaju izbornom krađom", ocijenila je Pandurevićeva.

S obzirom na veliki broj zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova koje su podnijele neovlaštene osobe, iz CIK-a su juče napomenuli da ovakve zahtjeve mogu podnijeti političke stranke, akreditovani posmatrači, grupa od najmanje 50 birača i lokalne izborne komisije. Nakon što se CIK izjasni o svim zahtjevima za ponovno brojanje, po zakonu je obavezan da najkansnije 30 dana od izbornog dana (12. oktobra) potvrdi rezultate opštih izbora.

Tehničke greške

CIK je danas usvojio zaključak o ispravci tehničkih grešaka u Odluci o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora, donesenoj 27. oktobra. U CIK-u kažu da su greške uočene u tabelama s rezultatima. Tako će iz Istočne Ilidže, u izborima za NS RS, NDP-u umjesto nula glasova biti upisano 40. Perici Bundalu, kandidatu PDP-a za NS RS, greškom je bio upisan jedan, a osvojio je 31 glas. U Čajniču, takođe za NS RS, Snaga naroda više neće imati 17, nego nula glasova, a SNSD-u više neće pisati da je osvojio nula, nego 17 glasova. Na biračkom mjestu u Srpcu (rezultat za NS RS) SNSD-ov rezultat neće biti sedam nego 50 glasova, DNS-u neće pripasti 113 nego jedan glas, Nebojša Vukanović imaće tri, umjesto 50 glasova. SP-u u Srpcu umjesto jednog biće upisano sedam glasova, SDS-u i partnerima rezultat će sa sedam biti promijenjen na 113 glasova, PDP će umjesto nule imati sedam glasova, a koalicija "Domovina" umjesto tri imaće nula glasova.

Nova tri zahtjeva CIK-u

SDS je danas podnio CIK-u tri zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika RS, vještačenje nevažećih glasačkih listića i ponavljanje izbora u Prijedoru.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da ova stranka traži ponovno brojanje glasačkih listića u prisustvu akreditovanih posmatrača na biračkim mjestima Srednja Marićka (Prijedor) i Velika Obarska (Bijeljina), zbog sumnje da su glasovi koje je osvojio kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić upisani kandidatu koalicije "Domovina" Ramizu Salkiću.

Dodao je da isti zahtjev imaju i za biračko mjesto Greben u opštini Višegrad, gdje Tadić nije osvojio nijedan glas, dok su članice Saveza imale oko 130 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije