BiH

Provođenje izjave zavisiće od Evrope

Provođenje izjave zavisiće od Evrope
Provođenje izjave zavisiće od Evrope

SARAJEVO - Kvalitet provođenja Zajedničke izjave o opredijeljenosti za provođenje reformi i evropski put BiH zavisiće od toga da li će Savjet ministara inostranih poslova EU odobriti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Srni član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović.

"To zavisi i od procesa dogovora oko mehanizma koordinacije koji treba usvojiti što je prije moguće da bi BiH ispunila uslove za kredibilinu aplikaciju za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU", dodao je Prodanović. 

Prodanović, koji je poslanik SNSD-a, kaže da je ove stavove iznio na 1. Nacionalnom seminaru koji se održava na Vlašiću "Kultura dijaloga", a koji je organizovala Škola za političke studije Savjeta Evrope. 

"U okviru seminara organizovano je više okruglih stolova na kojima se vode različiti razgovori o procesu reformi u BiH. Iznio sam stavove SNSD-a o ukupnim procesima nakon usvajanja Zajedničke izjave i o daljim aktivnostima na evropskom putu BiH", rekao je on. 

Prodanović je ukazao i na važan segment koji se odnosi na ekonomsko-socijalni razvoj kojeg nema bez direktnih stranih ulaganja i pomoći iz EU fondova. 

"Teško je bez toga očekivati oporavak, smanjenje nezaposlenosti i ostanak mladih. Doći će do saglasnosti sva tri konstitutivna naroda poštujući Ustav BiH i bez nametanja bilo kakvih rješenja. Zastoj u BiH je došao zbog očekivanja jednog broja političkih faktora da će doći do nametanja rješenja sa strane", rekao je Prodanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije