BiH

Prva pitanja nisu o popisu, nego o politici

Prva pitanja nisu o popisu, nego o politici
Prva pitanja nisu o popisu, nego o politici

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će u narednih šest mjeseci morati da odgovori na 3.242 pitanja iz upitnika koji je u petak u Sarajevu uručen Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Nakon što je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, uručio "veliku knjigu" s pitanjima, Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu evropskih integracija BiH.

"Upitnik predstavlja najsveobuhvatniji zadatak koji stoji ispred institucija BiH i ništa prije i ništa poslije ovoga neće predstavljati taj nivo složenosti, odgovornosti i koordinacije svih nivoa vlasti", rekao je Zvizdić, dodavši da se upitnik sastoji iz 33 poglavlja te da će uskoro biti objavljen, a prva pitanja nisu o broju stanovnika u BiH, kako se to do sada govorilo.

"Evropu interesuju mnogo važnije stvari. Prva pitanja su vezana za politiku i vladavinu prava. To su postulati na kojima je zasnovana EU", kazao je on.

Podsjetio je da je prošle godine stupio na snagu SSP, realizovana su tri uvjeta Reformske agende, protokol SSP-a i mehanizam koordinacije, da bi 20. septembra aplikacija BiH bila prihvaćena i konačno je BiH dobila upitnik sa kojim počinje proces pripreme mišljenja za BiH o članstvu u EU.

"Upitnik predstavlja ključni preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa", rekao je Zvizdić, podvukavši kao veoma važno da adekvatno i profesionalno, u predviđenom vremenu, odgovorimo na pitanja iz upitnika, čime će se otvoriti novo poglavlje u pregovorima sa EU, kako bi BiH imala pristup novim fondovima, a građani koristi od EU integracija.

Tvrdi da će BiH u institucionalnom i stručnom kapacitetu biti sposobna da adekvatno odgovori na sva pitanja.

Han je, uz konstataciju da BiH ima jedan mali praznik, poručio političarima i građanima da čin predaje upitnika predstavlja završetak pozitivne godine za BiH kada su evropske integracije u pitanju.

"Mogu se složiti i prisjetiti nekih od postignuća, uključujući i provedbu Reformske agende koja je u toku, potom usaglašavanje mehanizma koordinacije koji će biti bitan ne samo u procesu popunjavanja odgovora na upitnik, već i u narednim koracima koji će slijediti u ovom procesu", naveo je komesar Han, dodajući da je sve ono što je bilo predviđeno i ispunjeno.

Prema njegovim riječima, naredni korak je usporedba stanja u ovoj zemlji u odnosu na kriterije koje ispunjavaju zemlje članice EU.

"Ovo nije nešto što se radi da biste zadovoljili nas, odnosno službe i tijela EU. Ovo zaista jeste proces koji donosi dobrobit i benefite građanima ove zemlje", istaknuo je Han te napomenuo da je proces evropskih integracija, proces koji sa sobom nosi stabilnost, sigurnost, mir.

"Posljedica toga je povećanje i stepena blagostanja samih građana, njihovih novčanih primanja, što donosi bolje perspektive u zemlji, a da stanovništvo ne mora da migrira izvan BiH", zaključio je Han i dodao da će ovaj korak BiH omogućiti strane investicije, jer će ulagači biti sigurniji, pošto će im uspješan proces prema evropskim integracijama dati garancije.

"Elektronska verzija upitnika izgleda kao kreditna kartica, ali kao i u životu, prije nego što budete u mogućnosti da je koristite, morate je i napuniti nečim", poručio je Han, koji se tokom boravka u Sarajevu sastao i sa članovima Predsjedništva BiH, te Igorom Crnatkom, ministrom inostranih poslova BiH.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, istakao je u petak za federalne medije da će BiH i prije predviđenog roka odgovoriti na upitnik, a to je kraj maja, kako bi imali što manje dopunskih pitanja.

Dodaje da je Hana informisao da je Master planom predviđeno da BiH na upitnik odgovori čak do kraja marta 2017. godine.

"Ne trebaju nas zavarati ni naizgled laka pitanja, jer se često u tim pitanjima kriju problemi. Ipak, sada je na nama da pokažemo da smo spremni izaći iz ambijenta koji nas prati još od lokalnih izbora", ističe Čović.

Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose RS, napomenuo je da još nisu uspostavljena sva radna tijela kada je u pitanju mehanizam koordinacije.

"Pored Kolegija za evropske integracije, imenovana je Radna grupa, ali sva akta koja treba da definišu rad tog tijela nisu. Vlada RS je imenovala radne grupe koje treba da rade na izradi odgovora na upitnik i mi smo u analizi zemalja iz regiona uvidjeli da je od 80 do 90 posto pitanja identično i za ta pitanja smo već pripremili odgovore. Čekamo ova pitanja EU i da vidimo koja od njih još treba da doradimo. Institucije RS su spremne i ne mislim da će biti nekih političkih zahtjeva", rekao je Klokić.

Političke nesuglasice

Denis Zvizdić istakao je bojazan zbog brojnih političkih nesuglasica u posljednje vrijeme. Nada se da se te blokade neće vezivati za evropski put, niti će usporiti rad na pitanjima dobijenim u upitniku.

"Odgovore će pripremati institucije BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima, a mehanizam koordinacije će biti instrument putem koga ćemo te odgovore modelirati i definirati na način da će BiH jednim glasom govoriti prema Evropskoj komisiji i jednim glasom završiti i finalizirati ovaj zadatak", rekao je Zvizdić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije