BiH

Prvim poslanicima doživotna prava

Prvim poslanicima doživotna prava
Prvim poslanicima doživotna prava

BANJALUKA - Asocijacija stvaralaca RS dobiće status organizacije od javnog interesa RS, a njeni članovi, odnosno poslanici prvog saziva Narodne skupštine RS, dobiće određena doživotna prava, koja tek treba da budu definisana.

Ovo je dogovoreno na danas održanom sastanku rukovodstva RS s poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS, a na kojem je bilo riječi i o političkoj situciji u BiH i neophodnosti jedinstva srpskog naroda na pitanjima od vitalnog značaja za budućnost RS.

"Dogovorili smo se da donesemo jedan zakon ili propis koji će regulisati određena doživotna prava članova prvog saziva parlamenta. Taj propis će biti izrađen u naredna dva-tri mjeseca i mislim da je krajnje vrijeme da se to uradi", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Razlozi za donošenje jednog takvog zakona sadržani su u činjenici da su prvi poslanici RS donijeli veoma značajne odluke koje su utemeljile RS, a da neki od njih ni danas nisu riješili svoja egzistencijalna pitanja te da su pojedini raseljeni iz svojih domova.

"Dovoljna je vremenska distanca od svega toga da se objektivno može reći da oni zaslužuju javnu pažnju i odgovornost same Republike prema onome što su činili i radili kada je to bilo teško, izazovno, neizvjesno, a neki su zbog toga čak imali i određene probleme", rekao je Dodik.

Pored Dodika, sastanku su prisustvovali i Željka Cvijanović, premijer RS, i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Članovi Asocijacije stvaralaca RS, kako su rekli, prijatno su iznenađeni brigom koja je pokazana od strane institucija i vlasti u RS da se oda priznanje onim ljudima koji su tada stvarali RS.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u RS i izražena potreba za jedinstvom na državnim pitanjima u vezi sa RS.

"Trebalo bi da se izradi jedno političko jedinstvo u vremenu u kojem brižno treba čuvati RS, bez otupljivanja opozicionih prava koje imaju opozicione stranke", rekao je Momčilo Krajišnik, predsjednik Asocijacije stvaralaca RS.

Odgovarajući na pitanje o budućim izborima unutar SDS-a, on je rekao da smatra da u rukovodstvu te partije treba da budu i stariji kadrovi, odnosno osnivači te stranke.

"Jedinstvo je potrebno na principijelnim i državnim pitanjima RS, gdje ne može i ne treba da bude ikakvih razlika s tim da treba graditi zajedničku strategiju na način da se dobro pozicionira RS", dodao je Dodik.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu održi jedan debatni skup, ali i to da se datum prvog održavanja Skupštine srpskog naroda u BiH proglasi danom NS RS tokom kojeg bi bila dodjeljivana određena priznanja i nagrade.

Iduće godine RS će obilježiti 25 godina od postojanja parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije