BiH

Puno obećanja, malo rješenja

Puno obećanja, malo rješenja
Puno obećanja, malo rješenja

BANJALUKA - Iako se u BiH vjerovatno vodi najduža izborna kampanja u istoriji koja praktično traje od prošlih lokalnih izbora, politički analitičari i stručnjaci tvrde da se može vidjeti vrlo malo konkretnih prijedloga za bolji život građana.

Ističu da se sve manje-više svodi na ukazivanje na korupciju vlasti, ali da su "rješenja" koja opozicija nudi uglavnom retorička i bez konkretnih mjera sa načinom sprovođenja i rokovima.

Poređenja radi, na prošlogodišnjim njemačkim saveznim izborima izborna kampanja je bila podijeljena na konkretne teme, o kojima se govorilo na svim predizbornim mitinzima i u predizbornom programu. Na primjer, u analizi izborne kampanje Instituta za politički razvoj iz Štutgarta navedeno je da se izborna kampanja sastojala iz sedam cjelina: finansije i poreski sistem, energetska politika, zapošljavanje i socijalna pitanja, porodica, zdravlje i njega starijih i nemoćnih osoba, penzijski sistem te zaštita životne sredine. Institut navodi da je u prvoj temi bilo govora o tome treba li smanjiti ili povećati poreze, te na koji način smanjiti državni dug. U energetskoj politici najviše govora je bilo treba li nuklearne elektrane potpuno izbaciti iz pogona, na koji način finansirati razvoj "zelenih" izvora energije, te da li treba osnovati posebno ministarstvo za energiju.

U dijelu o radnim pravima koplja su se lomila u vezi s tim treba li učvrstiti garanciju o najnižim primanjima, da li treba rast plata proporcionalno vezati s uspjesima preduzeća u kojima rade. Na primjer, zanimljiva je i debata treba li odrediti da cijena stanarine ne smije biti veća od 10 odsto u odnosu na prosjek u toj lokalnoj zajednici. U temi o porodici govora je bilo o tome da li treba zadržati dodatak na platu za djecu ili taj novac investirati u obdaništa, dječje vrtiće i javne službe za dječju zaštitu. Takođe, treba li jednom bračnom partneru omogućiti plaćeno skraćeno radno vrijeme. SPD je, na primjer, predložio radnu sedmicu od 30 sati, odnosno šestosatno radno vrijeme za jednog roditelja. U dijelu o zdravlju i njegi debata se vodila na koji način održati sistem univerzalne socijalne zaštite. CDU se zalagao za odvajanje privatnog i državnog zdravstvenog osiguranja, dok je SPD bio za jedinstveno osiguranje. CDU se zalagao i za dodatno ulaganje u porodičnu medicinu, posebno u seoskim zajednicama u kojima ne postoje veće zdravstvene ustanove. U dijelu koji se odnosi na penzije najviše se govorilo o starosnoj granici za odlazak u penziju i od koje godine bi granicu trebalo pomjeriti, dok je u temi o životnoj sredini govora bilo o tome kako visoku ekološki prihvatljivu tehnologiju iskoristiti za ekonomski razvoj, te o uvođenju štedljivijih i ekološki čistijih energetskih potrošača, automobila i drugih objekata.

Angela Merkel, kancelarski kandidat iz CDU, i njen protivnik iz SPD-a Per Štajnbruk su vodili žestoku, ali civilizovanu kampanju bez vrijeđanja i korištenja termina karakterističnih za bh. izbore poput "izdajnik", "manipulator", "kukavica", "moralna nakaza" i slično.

U BiH ne postoje građani, nego izmanipulisani podanici koje elite guraju u propast"

Nakon završenih izbora i maratonskih pregovora o velikoj koaliciji, CDU i SPD su potpisali koalicioni sporazum u kojem su se obavezali na sve što će uraditi tokom četvorogodišnjeg mandata. Koalicioni sporazum je onda objavljen na stranici njemačke savezne vlade i dostupan je svim građanima.

Esad Bajtal, sociolog iz Sarajeva, ističe da u BiH ne postoje zaključeni izborni sporazumi, već tajni nesporazumi etno-vladalačkih struktura s ciljem da se pošto-poto održe na vlasti.

"Mi nemamo građane, nego imamo izmanipulisane podanike koji kad su pokušali da progovore građanskim glasom i ljudskom pobunom protiv elita, onda su etno-strukture cijelu priču uspjele vratiti u etno-okvire. Ovdje se stalno manipulira na isti način jer ne postoji građanska svijest koja može da prodre kroz tu lažnu etno-retoriku. Ovdje nikako da etno-razdruženi podanici ustanu kao združeni građani i odbrane se od ove napasti koja ih gura na dno životne ljestvice u 13 najjadnijih zemalja svijeta, gdje se BiH sada nalazi", rekao je on.

Iz Centara civilnih inicijativa BiH su rekli da su bh. vlasti potpuno iznevjerile očekivanja svojih građana, ukazujući na to da građani na prošlim izborima nisu glasali za četiri godine zastoja, svađa i nerada. 

"Podsjećamo da je više od pola miliona građana pred protekle opće izbore u BiH potpisalo dokument Građanska platforma, sa zahtjevom prema vlastima za brže rješavanje 12 najvažnijih problema građana ove zemlje, a jedan od tih problema je bilo njihovo očekivanje da BiH ispuni sve uvjete za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU do 2010. godine. Već sada je vidljivo koliko kasnimo i koliko smo daleko od toga cilja", naveli su oni.

 

Teme izborne kampanje u Njemačkoj 2013:

-        Finansije i poreski sistem

-        Energetska politika

-        Zapošljavanje i socijalna pitanja

-        Porodica

-        Zdravlje i njega starijih i nemoćnih osoba

-        Penzijski sistem

-        Zaštita životne sredine

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije