BiH

Puške prodaju za 300, a pištolje za 150 KM

Puške prodaju za 300, a pištolje za 150 KM
Puške prodaju za 300, a pištolje za 150 KM

SARAJEVO, BANJALUKA - Ukoliko želite da nabavite pištolj, karabin, mitraljez ili neko drugo oružje dovoljno je samo da kupite neki od brojnih oglasa u BiH i da odaberete ono što vam je potrebno.

Iako je nelegalno posjedovanje i promet oružja kažnjivo po zakonu u BiH, to izgleda mnogo ne zabrinjava brojne građane, koji putem oglasa nude razno naoružanje po veoma povoljnim cijenama.

Tako, na primjer, za karabin treba da izdvojite 300 maraka, dok se cijene pištolja kreću već od 150 maraka pa na dalje, u zavisnosti koja marka pištolja se traži.

Osim u oglasima, oružje možete da nabavite i preko raznih "posrednika", kojima kažete kakvo oružje tražite, a onda oni kontaktiraju osobe koje se bave prodajom oružja i provjeravaju ko od njih ima ono što tražite.

Novinar "Nezavisnih" stupio je u kontakt sa jednom od brojnih osoba koje nude oružje na prodaju. Ta osoba ističe da je ne zanima da li neko ima dozvolu za pištolj ili ne, već ga prodaje svakom ko ga traži.

Na pitanje odakle nabavlja oružje, on ističe da je u većini slučajeva u pitanju naoružanje zaostalo iz proteklog rata, ali da neko oružje nabavlja i na "druge načine", o kojima nije želio da govori.

Prema podacima UNDP-a iz prošle godine, u BiH se krije blizu 500.000 komada nelegalnog lakog oružja. Iz ovoga proizilazi da je u BiH naoružan gotovo svaki osmi građanin.

Međutim, i pored brojnih oglasa, nijedna od nadležnih institucija u BiH nema podataka da li ima ilegalne trgovine oružjem u BiH i u kojem omjeru.

"Sigurno da dio oružja, koje je kod ljudi ostalo iz rata, bude preprodat, ali SIPA ne istražuje pojedinačne slučajeve. Međutim, ukoliko se utvrdi ili postoje osnovane sumnje da se radi o organiziranom kriminalu i organiziranoj ilegalnoj trgovini oružja, onda je to nešto čime će se SIPA pozabaviti", istakao je Dragan Lukač, pomoćnik direktora SIPA.

Iako policija u RS i Federaciji BiH oduzima svako nelegalno oružje koje pronađe, to ipak nije dovoljno da se stane ukraj brojnom oružju koje se nalazi na crnom tržištu.

U policiji RS ističu da su u prošloj godini od građana oduzeli 234 puške, 215 pištolja, 85 minsko-eksplozivnih sredstava i 7.121 komad municije različitog kalibra. Kako navode u policiji, riječ je samo o oružju koje je oduzeto od građana koji su počinili određeno krivično djelo ili prekršaj.

"Međutim, daleko veće količine naoružanja su prikupljene na druge načine, odnosno dobrovoljnom predajom ili nalaženjem odbačenog oružja, što nije rijedak slučaj, jer ga se građani i na taj način oslobađaju", navode u MUP-u i dodaju da je na ovaj način prošle godine prikupljeno 1.112 dugih cijevi, od čega 465 automatskih pušaka, 237 poluautomatskih pušaka, 191 puška M 48, 110 lovačkih pušaka, 69 vazdušnih pušaka i 86 puškomitraljeza.

Takođe, oduzet je 221 pištolj, 3.638 ručnih bombi, 262 ručna bacača, 1.487 tromblonskih mina, 29 kilograma eksploziva, 408 ostalih eksplozivnih naprava, 192.093 komada municije i druga oprema.

U Federaciji BiH situacija je nešto drugačija. Prošle godine je zaplijenjeno šest komada teškog oružja, 83 automatske i 31 poluautomatska puška. Zaplijenjeno je i 38 komada M-48 pušaka, 125 lovačkih pušaka, 338 pištolja, 24 tromblonske mine, tri protuoklopna oruđa, 170 ručnih bombi, te 109.388 petardi, 78 drugih eksplozivnih naprava i sredstava, 16.877 metaka i 14,8 kilograma eksploziva.

Sudeći prema podacima iz policije, za legalnu nabavku oružja potrebno je ispuniti zahtjevanu papirologiju, nakon čega slijedi provjera osobe koja je podnijela zahtjev. Svi oni koji ne dobiju odobrenje, oružje ne mogu držati.

Zahtjev za nabavku oružja građani mogu podnijeti samo za pištolj, revolver, lovačko oružje i vazdušnu pušku.

Tužilaštvu prijavljeno 537 osoba

Policija RS podnijela je prošle godine 246 izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv 301 osobe, od kojih je sedam maloljetnika, zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja. Istovremeno, u FBiH je evidentirano 257 slučajeva nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, a prijavljeno je 236 osoba, od čega 11 maloljetnika.

Takođe, policija RS je prošle godine zbog nelegalnog posjedovanja ili upotrebe oružja podnijela 269 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 265 osoba, od kojih je sedam maloljetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije