BiH

Putevi vape za novcem, a 97 miliona KM se kiseli

Putevi vape za novcem, a 97 miliona KM se kiseli
Foto: Nedžad Uglješa | Putevi vape za novcem, a 97 miliona KM se kiseli

SARAJEVO - Zbog nepostizanja dogovora o raspodjeli 97 miliona maraka od cestarine, koja je prikupljena u protekla tri mjeseca, ovaj novac se kiseli na posebnom podračunu Centralne banke BiH umjesto da se koristi za ono za šta je i predviđen - gradnju autoputeva.

Naime, raspodjela ne može da se uradi jer nema dogovora između entiteta i Brčko distrikta u kojem omjeru će se dijeliti novac između njih, a nova šansa za dogovor je propala u ponedjeljak, kada Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije usvojio odluku o raspodjeli prihoda od cestarina za izgradnju autocesta, nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na trošarine.

"S obzirom na to da nije postignuta suglasnost, jer nije bilo konsenzusa ministara financija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga o raspodjeli novca od cestarina, prikupljena sredstva će do daljeg biti na posebnom podračunu Centralne banke BiH", saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, rekao je za "Nezavisne" da ukoliko dogovor ne bude postignut do kraja ovog mjeseca na posebnom podračunu biće sredstva u iznosu većem od 120 miliona KM.

"To je sve što vam mogu reći", kazao je Kovačević.

Ekonomski analitičari složni su u jednom, a to je da će najviše ispaštati građani BiH zato što će, prema njihovom mišljenju, dva puta plaćati za isti posao.

Tako Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, za "Nezavisne" ističe da akcize ili putarine nisu uopšte bile potrebne kao namet građanima BiH da bi se gradile autoceste. Tvrdi da građani već plaćaju porez i da milijarde država prikupi od tih poreza.

"Ne postoji striktna namjena novca koji se prikupi od poreza, akciza i PDV-a. To znači da vlast može da odluči na šta će se trošiti taj novac. Bespotrebno je uzimati dodatni novac od građana BiH, ali kroz akcize se najbolje nezakonito bogati", poručuje Kešetović uz tvrdnju da je i međunarodna zajednica "isprljala ruke", jer u EU godinama smanjuju poreze, a plate i penzije njihovih građana su daleko veće.

"Postavlja se pitanje zašto su onda u BiH insistirali na dodatnim porezima u vidu akciza", pita se Kešetović i dodaje da će teško biti dogovora o preraspodjeli sredstava od cestarina s obzirom na to da niko od tri strane neće dozvoliti da drugi uzme više na uštrb drugome.

Njegov kolega sa zeničkog Ekonomskog fakulteta Mirsad Isaković kaže da će građani zbog nepostojanja dogovora dva puta plaćati izgradnju autocesta. Ističe da nema načina da se koriste sredstva s podračuna dok se ne donese novi pravilnik.

"Vijeće ministara nije utvrdilo potrebni pravilnik kako bi se ta sredstva koristila. Mi prihvatimo preraspodjelu, a kada treba vraćati dugove onda to niko neće", kaže Isaković za "Nezavisne". Tvrdi da se FBiH sprema da se zaduži 100 miliona KM za izgradnju autocesta, a taj novac stoji na računu.

"Građani su ga već sakupili putem akciza, cestarina, a sad će ponovo morati da plaćaju", kaže Isaković.

Njegove riječi je nedavno medijima potvrdio i Adnan Terzić, direktor "Autocesta FBiH", koji je rekao da se ovo preduzeće u avgustu planira zaduži 100 miliona KM za već potpisane sporazume o izgradnji koridora 5c.

Saša Grabovac, ekonomski analitičar i izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, ističe za "Nezavisne" da sve ovo utiče na ekonomski razvoj BiH.

"Sve će ovo dodatno usporiti gradnju autoputeva, a građani BiH će se nanova zaduživati. Investicije će da stoje", kaže Grabovac, koji, pak, objašnjava da taj novac od cestarina nije dostatan i da će se i bez njega BiH morati dodatno zaduživati.

Ističe da mora postojati dogovor kako preraspodijeliti ta sredstva, a sve to će usporiti izgradnju infrastrukture, ali i razvoj.

"To je novac koji građani već odvajaju i loše je što ne postoji dogovor u vezi s njegovom preraspodjelom", zaključio je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije