BiH

Puzigaća: Vlasti BiH izrazile spremnost za saradnju

Puzigaća: Vlasti BiH izrazile spremnost za saradnju
Puzigaća: Vlasti BiH izrazile spremnost za saradnju

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća izjavio je da su vlasti BiH po prvi put izrazile spremnost da sa predstavnicima udruženja građana rješavaju problem radnopravnog statusa državljana BiH, koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni sa posla.

"Interesorna radna grupa koju je ranije formirao Savjet ministara BiH po prvi put uspijela je da usaglasi određene prijedloge rješenja problema ove populacije građana u formi zaključaka", rekao je Puzigaća Srni.

On je naveo da je predloženo da Predsjedništvo BiH svojim zaključkom obaveže nadležne institucije na logističku i stručnu pomoć udruženjim građana da bi bila pružena podrška pripremi tužbe pred sudovima u Hrvtskoj i eventualno međunarodnim sudovima.

Puzigaća kaže da će nadležna ministarstva BiH zatražiti izjašnjenje nadležnih institucija Hrvatske u pogledu predloženih izmjena Ugovora o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

"Predsjedništvu BiH biće upućeno pismo da se pitanje rješavanja radnopravnog statusa državljana BiH, koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni sa posla, u odnosima između dvije zemlje drži otvorenim na najvišem nivou. Kopija ovog pisma biće upućena Kancelariji visokog predstavnika i Misiji EU u BiH", istakao je Puzigaća.

On je dodao da će udruženja građana izvršiti kategorizaciju svojih članova imajući u vidu vrstu problema sa kojim su suočene ta lica u ostvarivanju svojih prava, odnosno vrstu povrede njihovih socijalnih i radnih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije