BiH

RAK više neće trpjeti talačku krizu

RAK više neće trpjeti talačku krizu
RAK više neće trpjeti talačku krizu

SARAJEVO - Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) i sama agencija pretvoreni su u taoce jer Vijeće ministara nije ispunilo svoju zakonsku obavezu da potvrdi imenovanje Srđana Rajčevića za generalnog direktora Agencije, ali ovu talačku situaciju neće trpjeti do u nedogled.

Saopštio je ovo danas Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a, koje je na osnovu konkursa imenovalo Rajčevića za direktora, ali njegovo imenovanje u zakonskom roku od 30 dana (30. juna) nije potvrdilo Vijeće ministara. Rajčevićevo potvrđivanje bilo je na dnevnom redu zadnje dvije sjednice Vijeća ministara, ali je skinuto sa dnevnog reda zbog nepostojanja političke saglasnosti i o ostalim imenovanjima, prije svega o izboru novog direktora Agencije za izdavanje ličnih dokumenata IDDEEA. Za poziciju direktora IDDEEA najviše je zainteresovan SDP, koji insistira da se sva imenovanja završe zajedno, dok iz SNSD-a tvrde da treba riješiti pitanje konačnog imenovanja direktora RAK-a zato što je za tu poziciju završena konkursna procedura i zato što je na čelu ove agencije još od 2007. godine Kemal Huseinović kao vršilac dužnosti direktora.

Čustović je danas najavio da Vijeće RAK-a više neće dopuštati da se nastavi ovaj status kvo, a konkretne odluke o razrješenju trakavice u vezi s rukovodstvom Agencije donijeće na svojoj sjednici do sredine avgusta.

"Ovakvo stanje više neće trajati. Ako Vijeće ministara do tada ne potvrdi Rajčevića, naše zakonsko pravo je ili da imenujemo novog vršioca dužnosti direkora ili da izvršimo primopredaju dužnosti pa da Rajčević preuzme funkciju generalnog direktora", rekao je Čustović nakon sastanka članova Vijeća RAK-a, koji su juče razmatrali načine prevazilaženja problema nakon što Vijeće ministara ni prekjuče nije potvrdilo odluku o imenovanju Srđana Rajčevića.

Čustović nije htio govoriti o imenima kandidata koji bi mogli biti imenovani za v.d. direktora, pa je odbio komentarisati i novinarske upite da li je u igri za tu poziciju Helena Mandić (pomoćnica direktora u RAK-u) ili aktuelni direktor Kemal Huseinović, kojem je mandat istekao prije sedam godina.

"U Vijeću RAK-a ima mišljenja da je Vijeće ministara propuštanjem zakonskog roka da se izjasni o Srđanu Rajčeviću zapravo i potvrdilo njegovo imenovanje i da samo treba da izvršimo primopredaju dužnosti. To još nije stav Vijeća RAK-a, ali stojimo pri našoj jednoglasnoj ocjeni da je Rajčević najbolji kandidat", istakao je Čustović.

Predsjednik Vijeća RAK-a kazao je da su razočarani ponašanjem Vijeća ministara, a još više su razočarani zbog "spekulacija da se radi o nekim političkim igrama".

"Nema pritisaka na Vijeće RAK-a. Nikada me niko nije kontaktirao i Vijeće RAK-a nije uključeno u političke igre", ustvrdio je Čustović.

Garantovao je da će Vijeće Agencije do sredine avgusta donijeti odluke koje će omogućiti da RAK nesmetano izvršava svoje obaveze, posebno što počinje predizborna kampanja, ali i zbog obaveza u vezi sa digitalizacijom i analizom tržišta o marketinškim minutama u elektronskim medijima. Čustović je napomenuo da ne postoji mogućnost za podnošenje prijava zbog propusta koji je napravilo Vijeće ministara nepotvrđivanjem direktora.

Naglasio je i da, zbog ozbiljnih poslova koji čekaju RAK, ne bi bilo "kredibilno da odluke i dalje donosi aktuelni v.d. direktora Kemal Huseinović".

Miloš Šolaja, član Vijeća RAK-a, smatra da ih je Vijeće ministara potcijenilo svojim ponašanjem te ističe da je neprihvatljiva opcija da se ponovo imenuje v.d. direktora Agencije.

"Preovlađujuće mišljenje u našem Savjetu je da sada treba samo izvršiti primopredaju dužnosti jer je Savjet ministara, propuštanjem zakonskog roka da se izjasni o Srđanu Rajčeviću, praktično potvrdio našu odluku o njegovom imenovanju", ocijenio je Šolaja.

I on je razočaran ponašanjem Vijeća ministara i "političkim kalkulacijama" nakon što je Vijeće Agencije jednoglasno izabralo najboljeg kandidata.

"Mi nismo i nećemo učestvovati u političkim pogađanjima koja su još jedan od načina da se umanji nezavisnost RAK-a na šta već upozoravaju iz EU i drugih međunarodnih asocijacija", poručio je Šolaja.

Rajčević: Ovo je bezakonje

Srđana Rajčevića, aktuelnog direktora Agencije RS za informaciono društvo, Vijeće RAK-a imenovalo je za generalnog direktora nakon što je ocijenjeno svih osam kandidata koji su ušli u uži izbor.

Rajčević juče nije želio komentarisati političke igre i prepucavanja o njegovom nepotvrđivanju u Vijeću ministara. No, kazao je da se ovim odugovlačenjem i probijanjem zakonskog roka za potvrdu imenovanja nanosi ogromna šteta njemu, ali još veća šteta BiH.

"Od čiste pravne situcije, gdje sam dobio jednoglasnu podršku svih članova Savjeta RAK-a, dakle od pripadnika svih konstitutivnih naroda, napravili su bezakonje. Savjet ministara, kao jedan od organa izvršne vlasti, ignoriše zakon, što je potpuno neshvatljivo", izjavio je Rajčević.

Dodik: U BiH nema održivog dogovora

Neimenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) govori da na nivou BiH ne može biti održan nijedan dogovor, ocijenio je preksinoć Milorad Dodik, predsjednik RS.

Podsjetio je da je prilikom formiranja Savjeta ministara BiH dogovoreno da direktor RAK-a bude iz reda srpskog naroda, što je trebalo da nadomjesti činjenicu da FBiH ima četiri ministra, te dodao da je za izbor direktora RAK-a sprovedena sva potrebna procedura.

"Očigledno da je Savjet RAK-a predložio Srđana Rajčevića i očigledno je da nema nijednog nedostatka procedure. Očigledno je i da Bošnjaci imaju neki drugi princip ili neke druge tenzije, i da žele da blokiraju sve i da dobiju ono što oni žele", rekao je Dodik za RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije