BiH

RAK žrtva političkih nagodbi

RAK žrtva  političkih nagodbi
RAK žrtva političkih nagodbi

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) postala je žrtva političkih nagodbi i prepucavanja političkih stranaka, zbog kojih još nije imenovan generalni direktor Agencije.

Izjavio je ovo juče Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća RAK-a, nakon što je prekjuče Vijeće ministara za septembar pomjerilo održavanje svoje sjednice na kojoj treba ponovo da razmatra potvrđivanje imenovanja generalnog direktora ove agencije.

Vijeće RAK-a 11. juna je Vijeću ministara, po okončanju konkursne procedure, za generalnog direktora predložilo Srđana Rajčevića. Prema Zakonu o komunikacijama BiH, Vijeće ministara je o njegovom potvrđivanju trebalo da se izjasni u roku od 30 dana, što se još nije desilo. Na dvjema sjednicama održanim u julu Vijeće ministara o Rajčeviću se nije izjašnjavalo jer nije bilo političke saglasnosti o ovom i ostalim imenovanjima u institucijama BiH.

Kako bi pokušalo riješiti problem funkcionisanja RAK-a, čijem je direktoru Kemalu Huseinoviću mandat istekao krajem 2007. godine, Vijeće Agencije će održati svoju sjednicu iduće sedmice.

Zbog nedorečenosti Zakona o komunikacijama, Vijeću RAK-a prilično su vezane ruke u situaciji kad se Vijeće ministara, iako ga na to zakon obavezuje, u propisanom roku nije izjasnilo o predloženom kandidatu.

"Nije dobro što je RAK postao institucija koja zavisi od političkih nagodbi i prepucavanja političkih stranaka. Agencija se sve vrijeme bavi stvarima koje je odavno trebalo da budu riješene kada je riječ o potvrđivanju direktora. Ni sam nemam jasno definisan stav kako u ovoj situaciji postupiti", istakao je Čustović, dodavši da će stav Vijeća RAK-a biti zauzet na sjednici 27. avgusta.

"Ovome treba pristupiti hladne glave i baviti se činjenicama. Pred RAK-om je puno posla zbog opštih izbora, digitalizacije i regulacije marketinškog tržišta i treba da radi u punom kapacitetu, a ne da zavisi od volje i odluka drugih", ocijenio je Čustović.

Njegov kolega iz Vijeća RAK-a Ljubo Božović kaže da su im ruke vezane, ali i poručuje da nešto moraju uraditi.

"Funkcionisanje RAK-a dovedeno je u pitanje, jer je nezakonita i nelegitimna svaka odluka koju potpisuje sadašnji v.d. direktora, koji je u ovakvom statusu od 2007. godine. Preostaje nam jedino da vršimo pritisak na Savjet ministara na način da zamrznemo rad Savjeta RAK-a", kazao je Božović, koji će ovaj svoj prijedlog iznijeti kolegama na sjednici, zakazanoj za srijedu.

I on smatra da je RAK žrtva političkih igara, a kao najvećeg krivca ističe SDP, koji insistira da se sva imenovanja, radi poštivanja nacionalnog balansa, riješe zajedno iako za druge institucije konkursi nisu ni raspisani.

"Budu li čekali raspisivanje konkursa u još desetak institucija, direktora RAK-a nećemo dobiti ni za tri mjeseca. Problem je što je Savjetu RAK-a zakon vezao ruke. Ako odlučimo imenovati novog v.d. direktora ili, bez potvrde Savjeta ministara, izvršiti primopredaju dužnosti između Rajčevića i Huseinovića, i mi ćemo se suprotstaviti zakonu", primijetio je Božović.

Sjednica Vijeća ministara, na čijem je dnevnom redu i potvrđivanje Srđana Rajčevića, trebalo bi da bude održana 3. septembra. Božović smatra da ministri ni tada neće postići dogovor o ovom i drugim imenovanjima, iz čega "može profitirati jedino Kemal Huseinović, koji će produžiti svoj nelegalni boravak na mjestu generalnog direktora RAK-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije