BiH

RS protiv odluke Ustavnog suda: 9. januar će ostati Dan Republike

RS protiv odluke Ustavnog suda: 9. januar će ostati Dan Republike
RS protiv odluke Ustavnog suda: 9. januar će ostati Dan Republike

BANJALUKA - Republika Srpska tražiće hitno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike, potpuno je jasno da Republika Srpska neće ispoštovati tu odluku i da će, kao i do sada, nastaviti slaviti 9. januar, a već u nedjelju mogao bi stići i konkretniji odgovor s obzirom na to da će svi značajniji politički faktori održati zajednički sastanak.

"Moj prijedlog biće da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada da predstavnici RS ne rade u zajedničkim institucijama BiH", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kako nezvanično saznajemo, pored zajedničke izjave, na sastanku predstavnika svih parlamentarnih političkih partija u RS i nosilaca najviših funkcija u RS i BiH, jedna od glavnih tema biće napuštanje zajedničkih institucija, od čega ipak, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da nije realno očekivati da bude sprovedena odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS, naglašavajući da je on prvi neće poštovati i da će nastaviti slaviti 9. januar, jer mu to niko ne može zabraniti. On je rekao da je logično da Ustavni sud BiH donosi takvu odluku jer su tamo dvojica sudija iz SDA, a njihov predsjednik Bakir Izetbegović je i tražio ocjenu ustavnosti.

Pored sudija Bošnjaka, odluku o neustavnosti Dana Republike podržalo je i troje sudija stranaca, što je, kao i u ranijim slučajevima, bilo dovoljno da preglasavanjem bude donesena odluka koja produbljuje krizu u BiH.

"Odluka je nepoštena, nekorektna, donijelo ju je nelegalno vijeće, jer je riječ o međunarodnim sudijama koji su davno imenovani i uopšte ne borave u BiH", rekao je Ivanić, dodajući da je takva odluka bila potpuno nepotrebna.

Ivanić je razgovarao i sa Dodikom i zajednički su zaključili da imaju jasan stav i da će odgovor iz RS biti u skladu sa stavovima NS RS.

"Garantujem, 9. januar će ostati Dan Republike", rekao je Ivanić.

Za razliku od političara iz Republike Srpske, odnosno iz partija sa sjedištem u RS, sasvim druga priča je u FBiH, prije svega u SDA, gdje su izrazili zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda i istovremeno naglasili da se takva odluka mora sprovesti.

"Ova odluka ne šteti RS, već se radi o koraku ka jedinstvu ljudi u tom entitetu", rekao je Izetbegović.

Pozivajući vlasti u RS da sprovedu odluku i da odrede datum koji bi bio prihvatljiv svima.

Istovremeno, Izetbegović je izrazio sumnju da će Zakon o praznicima u RS biti izmijenjen u roku od šest mjeseci, ali da će se ipak na kraju to desiti.

Slično misli i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je rekao da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti, te da je ona pobjeda pravde i satisfakcija nesrpskom stanovništvu.

 "Odluke se moraju poštovati, a određeni političari iz RS mogu da se ljute koliko hoće, ali isto tako kako su ispoštovali Odluku o konstitutivnosti naroda, promjeni himne, nazivu gradova i opština i ova odluka će se sprovesti prije ili kasnije", rekao je Salkić.

Odluka Ustavnog suda o neustavnosti Dana Republike bila je jedna od glavnih tema sastanka koji je održan u Prijedoru, a kojem su prisustvovali Milorad Dodik te Marko Pavić i Petar Đokić, lideri DNS-a i SP-a. Na ovom sastanku je i zaključeno da se zatraži donošenje novog zakona o Ustavnom sudu kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.

"Čvrsto smo opredijeljeni da ne podržimo odluku Ustavnog suda BiH", rekao je Pavić.

Dodik je u Prijedoru rekao da se razmišlja o hitnom usvajanju ustavnog zakona, prije isteka roka od šest mjeseci. On je najavio da će predložiti da do odlaska stranih sudija bude imenovano dvoje novih sudija FBiH, a jedan iz RS, tako da bi iz Srpske bilo ukupno troje sudija, a iz FBiH šest, te da se tek nakon toga predstavnici iz Srpske vrate u zajedničke institucije.

"Tražiću od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama da ne učestvuju u radu sve dok se ovo ne desi. Ukoliko ostanemo imuni i pustimo da ovo ide kako ide, jednog dana ćemo se, vjerovatno, suočiti sa zahtjevom da se promijeni i naziv Republika Srpska", poručio je Dodik.

Govoreći o narednim koracima RS, Dodik je rekao da to podrazumijeva podršku Deklaraciji NS RS iz aprila ove godine, odbacivanje odluka Ustavnog suda BiH, te da neće biti intervencija u zakonodavstvu kada je riječ o 9. januaru kao Danu Republike.

Za lidera socijalista odluka Ustavnog suda je uvredljiva za RS, kao i za većinu zvaničnika koji su istakli da takve političke odluke ne idu na ruku nikome, a najmanje miru, pomirenju i suživotu u BiH.

U RS juče nije bilo političke partije koja nije osudila odluku Ustavnog suda BiH, pa su tako iz SDS-a saopštili da takva odluka predstavlja udarac odnosima u BiH, dok je lider te stranke, Mladen Bosić, rekao da je uvjeren da RS neće promijeniti svoj stav te da je odluka van pameti.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, rekao je da odluka Ustavnog suda ne doprinosi napretku odnosa u BiH, te da je riječ o očigledno političkoj odluci.

Odluku Ustavnog suda osudio je i Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, koji je rekao da odluka nanosi štetu procesu nacionalnog pomirenja u BiH.

"Ova odluka izaziva nedoumicu. Očigledno da u njenoj osnovi stoje politička, a ne pravna shvatanja", istakao je ambasador Ivancov, žaleći što je odluka donesena glasovima stranaca, što, kako kaže, po ko zna koji put potvrđuje da međunarodni protektorat u BiH mora što prije da bude ukinut.

Za Igora Crnatka, ministra spoljnih poslova BiH, odluka Ustavnog suda BiH je političke prirode, kojom se pokušava poništiti Republika Srpska, dok su za Rajka Kuzmanovića, predsjednika Akademije nauka i umjetnosti RS, presude Ustavnog suda BiH postale bespredmetne.

NS RS: Odluka politički akt

Za Narodnu skupštinu odluka Ustavnog suda BiH je isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH.

"Činjenica je da je navedena odluka donesena na štetu RS glasovima dva Bošnjaka i tri stranca, što pokazuje da ni ova odluka nije legitimno donesena od većine sudija iz BiH i da je pod međunarodnim protektoratom, čime se guši demokratski izražena volja njenih građana", navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine RS u kojem se dodaje i to da će organi i RS zauzeti jasan stav.

OHR: Odluke Suda obavezujuće

Iz OHR-a su rekli da Ustav BiH eksplicitno kaže da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da s obzirom na to očekuju da sve odluke budu sprovedene. Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH, kazala je da "Ustav Bosne i Hercegovine navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije