BiH

RS dobila novu himnu, grb neustavan

RS dobila novu himnu, grb neustavan
RS dobila novu himnu, grb neustavan

BANJALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS proglasilo je neustavnim novi grb RS, dok je nova himna RS prihvaćena.

Mirko Zovko, predsjednik Ustavnog suda RS, rekao je da je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa utvrdilo da je novim grbom RS povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i proglasilo ga neustavnim.

On je rekao da je istovremeno Vijeće utvrdilo da novom himnom RS nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka i da kompozicija "Moja Republika", autora Mladena Matovića, može stupiti na snagu kao zvanična himna RS.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS uložili su veto na grb i himnu RS nakon usvajanja u parlamentu u julu.

S obzirom da dogovor o grbu i himni RS nije postignut na Vijeću naroda, a ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i parlamenta RS zahtjev je upućen Ustavnom sudu RS da donese konačnu odluku o prihvatljivosti simbola RS.

"Grb je proglašen neustavnim, jer ponuđeno rješenje ne sadrži nijedno obilježje bošnjačkog naroda i grb je indentičan grbu Srbije i u cjelosti simbolizuje konstitutivnost Srba. Na vlastima RS je da se odrede o daljoj proceduri za novi prijedlog grba", kazao je Zovko.

On je rekao da himna RS u tekstualnom i melodijskom dijelu ne slavi, niti veliča bilo koji od konstitutivnih naroda RS, što je bila zamjerka Kluba Bošnjaka na novu himnu RS.

Mladen Matović, autor himne RS, očekivao je ovakvu odluku Ustavnog suda ističući da je "oprezno pristupio pisanju teksta himne kako ne bi došlo do ulaganja veta nekog od konstitutvnih naroda".

On smatra da su kvalifikacije o nepodobnosti teksta himne neutemeljene i tendenciozne i da tekstom nije došlo do povrede interesa nijednog od konstitutivnih naroda te da se trudio da tekstom nikoga ne uvrijedi.

"Ovo je jedna iskrena, svečana pjesma", kazao je Matović.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, razočaran je što RS nije dobila novi grb i poručio da nije "realno očekivati da će ovaj saziv skupštine ponovo ući u sistematski pristup traženju grba".

Kada je riječ o himni RS, smatra on, nije bilo nijednog razloga da ona dođe do Ustavnog suda, jer je riječ o kompoziciji koja ni melodijski, ni tekstualno nije imala ničega što bi bilo koga nacionalno vrijeđalo.

Dževad Osmančević, predsjedavajući Vijeća naroda RS, izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Suda koji je "na adekvatan način ocijenio da postoji kvalitetna argumentacija za ulaganje veta".

Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, izjavio je da RS neće odustati od izbora novog grba, te da će ponovo ići u proceduru donošenja tog simbola s nešto izmijenjenim rješenjem.

Kuzmanović se nada da će RS u proljeće ili na ljeto naredne godine dobiti novi grb i da očekuje da će prvo izvođenje nove himne da bude 9. januara na dan RS.

Staša Košarac, šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS, "uvjeren je da će Srpska, u skladu sa Ustavom RS, u narednom periodu dobiti grb, jer je to izraz želje građana i politička obaveza prema njima".

Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, izjavio je da je od početka bilo jasno da osporeni grb RS ne odražava interese svih konstitutivnih naroda RS i da nema nijednog obilježja Bošnjaka.

"Moja Republika"

Tamo gdje najljepša se zora budi,
Časni i ponosni žive dobri ljudi,
Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
Stamen, prkosan je moj zavičaj.
Za njega svi se sad pomolimo,
Drugu zemlju mi nemamo.
U srcu mom samo je jedan dom,
U srcu velika moja Republika,
U srcu mom najljepša zvijezda sja,
Moja Republika, Republika Srpska.

Tamo gdje su naši preci davni
Ime upisali u svaki korak slavni,
Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj,
Stamen i prkosan je moj zavičaj.
Za njega svi se sad pomolimo,
Drugu zemlju mi nemamo.
U srcu mom samo je jedan dom,
U srcu velika moja republika,
U srcu mom najljepša zvijezda sja
Moja Republika, Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije