BiH

RS gasi mnoge republičke agencije

RS gasi mnoge republičke agencije
RS gasi mnoge republičke agencije
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je da moraju biti ugašene mnoge republičke agencije koje nisu opravdale postojanje.

DŽombić je dodao da će u narednih desetak dana biti održana tematska sjednica Vlade Republike Srpske o opravdanosti postojanja agencija i svi ministri će dostaviti prijedloge o racionalizaciji.

Prema njegovim riječima, ako neke agencije budu spojene to ne znači da prostim zbirom treba sabrati radnike i kompletno osoblje. "Treba naći najracionalnije rješenje kako te agencije da funkcionišu. Ako sve radnike prevedemo u ministarstva ili drugu agenciju, onda nećemo napraviti nikakvu racionalizaciju", rekao je DŽombić za "EuroBlic".

On je istakao da je najveći problem privrede nezaposlenost i nelikvidnost, te da je dužnička kriza koja je u drugoj polovini prošle godine počela u nekim zemljama EU usporila i rast u Srpskoj, iako su ostvareni pozitivni rezultati.

Premijer Republike Srpske očekuje da će početkom najavljenih investicija u drugoj polovini godine biti pojačana privredna aktivnost. "Prije svega mislim na autoput Prnjavor - Doboj i Termoelektrana `Stanari`. Takođe, u fazi smo da raspisujemo tendere za sistem za odbrane od poplava vijedne oko 50 miliona evra", rekao je DŽombić.

Govoreći o "Šumama RS", DŽombić je rekao da su za aktuelno stanje svi odgovorni, uključujući i generalnog direktora preduzeća, čiju odgovornost Vlada za sada nije tražila, ali da to ne znači da neće u narednom periodu ako se stanje ne popravi.

"Želimo da omogućimo da direktori šumskih gazdinstava imaju prava i obaveze...Često od njih dobijamo objašnjenje da sutuacija ne zavisi od njih ili od generalnog direktora i menadžmenta, da je neko drugi odgovoran i da nemaju instrumente da ispoštuju zaključke Vlade. Međutim, to mene ne zanima, interesuje me samo da sistem funkcioniše", rekao je DŽombić.

On ističe da ugovori o snabdijevanju drvoprerađivača moraju biti ispoštovani, jer oni imaju mogućnost da zaposle do 1.000 novih radnika i povećaju izvoz, a jedini problem je nedostatak sirovina.

Govoreći o zdravstvenom sektoru u Republici Srpskoj, on je istakao da je u proteklom periodu urađeno mnogo i da je osposobljenost ustanova na većem nivou.

"Očekujem da će Vladi uskoro biti dostavljen izvještaj o racionalizaciji na rashodovnoj strani, jer moramo da imamo potpuno održiv sistem", rekao je DŽombić i izrazio uvjerenje
da će do kraja godine biti urađena racionalizacija zajedno sa resornim ministarstvom i Fondom zdravstvenog osiguranja.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije