BiH

RS ne može iskoristiti IPA za reforme

RS ne može iskoristiti IPA za reforme
RS ne može iskoristiti IPA za reforme

BANJALUKA - Zakonska rješenja sadržana u zakonima koji će sutra biti upućeni u Narodnu skupštinu RS nisu takve prirode da bi mogla biti iskorištena sredstva namijenjena iz nove EU inicijative, rečeno nam je danas iz Biroa Vlade RS.

Na naše pitanje da li Vlada računa na sredstva predviđena tom inicijativom odgovoreno nam je da sredstva iz Instrumenta pretpristupne pomoći ne mogu biti iskorištena za te namjene. 

"Takođe, kada govorimo o korištenju sredstava IPA, onda je neophodno imati u vidu da je Evropska komisija tokom 2014. usvojila finansijske regulative kojima su definisani sadržaj i način primjene IPA II, te da još nije potpisan okvirni sporazum između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Unije BiH u okviru IPA II", rečeno nam je u Vladi. 

Istakli su da Vlada smatra da osnovnu hipotezu za preuzimanje obaveza iz budućeg okvirnog sporazuma predstavlja usvajanje mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija u BiH.

"To treba da bude u skladu sa rješenjima i principima dogovorenim 2013. godine, koji su potvrđeni od strane Vlade RS i Narodne skupštine RS", rečeno nam je u Birou.

Iz Delegacije EU su nam ranije odgovorili da EU pozdravlja reformske zakone koje je Vlada RS uputila u skupštinsku proceduru, ali da za povlačenje sredstava iz EU inicijative treba reforme uskladiti sa svim nivoima vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije