BiH

RS nije smetnja aktiviranju MAP-a

RS nije smetnja aktiviranju MAP-a
RS nije smetnja aktiviranju MAP-a

BANJALUKA - Nakon postizanja dogovora lidera SNSD-a i SDP-a o rješavanju pitanja vojne imovine, srušen je mit da RS blokira aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO, rekla je danas Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu bh. parlamenta.

Podsjećanja radi, NATO je postavio uslov da do aktiviranje MAP-a može doći tek nakon rješavanja pitanja knjiženja 63 vojne lokacije potrebne za Oružane snage BiH.

Majkićeva je rekla da je nakon razgovora s ljudima iz Ministarstva odbrane BiH upoznata s tim da je do sada uknjižena 31 od 63 lokacije.

"Ministarstvo odbrane mora uraditi još mnogo posla, a nakon toga slijedi zakon, a nakon zakona i samo knjiženje", istakla je Majkićeva. Ona je uvjerena da će to pitanje biti riješeno, s obzirom na to da je postignut dogovor i da postoji međunarodni pritisak da se više ne čeka s tim poslom.

Dodatni problem, prema njenom mišljenju, predstavlja i činjenica da su Oružane snage konstatovale da su im neke od 31 uknjiženih lokacija prevelike.

Čim donesu zakon, krenućemo s knjiženjem perspektivnih vojnih lokacija, kazao Osmić

"Recimo, poligon Manjača obuhvata 15x5 kilometara teritorije, koja je njima prevelika. Prema tome, treba im dati ono što im treba, a ostatak parcelisati i vratiti lokalnoj zajednici", istakla je Majkićeva.

Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, ističe da Ministarstvo nije odgovorno što nisu uknjižene preostale 32 lokacije.

"Ja bih volio da konačno svi shvate - nismo mi zaustavili proces niti smo mi prestali raditi taj posao, nego nam nedostaje zakon koji bi nam dao aktivnu legitimaciju u sudovima i geodetskoj upravi da zahtijevamo knjiženje tih lokacija na državu BiH. Prije desetak dana je postignut ovaj dogovor o zakonu koji omogućava da se paralelno vrši uknjižba i državne i vojne imovine. Ako je to tako, mi ćemo dobiti potrebnu legitimaciju i odmah ćemo krenuti s tim poslom", rekao je Osmić.

Prema njegovom mišljenju, MAP će biti aktiviran i prije završetka knjiženja svih lokacija.

"Mi očekujemo da će određeni međunarodni faktori prepoznati da je posao krenuo kada bude donesen zakon i da vjerovatno neće čekati da mi završimo knjiženje", rekao je Osmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije