BiH

RTRS zaslužuje više novca od RTV takse

RTRS zaslužuje više novca od RTV takse
RTRS zaslužuje više novca od RTV takse

BANJALUKA, SARAJEVO - Inicijativa koju će pokrenuti Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) s ciljem drugačije raspodjele novca od RTV takse, kako bi javnom emiteru RS pripalo više sredstava prikupljenih od gledalaca, naišla je na podršku većine političkih zvaničnika.

Naplativost RTV takse u RS je 90 odsto, a u FBiH znatno manja, ali se prikupljeni novac raspoređuje u omjeru 50 odsto za BHRT, te po 25 odsto entitetskim emiterima (RTRS i RTV FBiH). Zato je Dragan Davidović, generalni direktor RTRS, najavio da će od odgovornih faktora u RS biti zatražena izmjena postojeće zakonske regulative.

Milorad Dodik, predsjednik RS, smatra da treba ukinuti Javni RTV servis BiH i što prije donijeti odluku da li će građani RS uplaćivati RTV taksu na dosadašnji ili na neki poseban račun.

"Mi ćemo intervenisati u zakonu kako bismo promijenili način uplate. Pitaćemo naše ljude da li žele da plaćaju RTV pretplatu ili žele da se usmjere isključivo na našu televiziju. Možda je koncept koji treba primijeniti - da se na prostoru RS prikuplja RTV pretplata na jedan račun, da 70 do 80 odsto tog novca ide na finansiranje javnog medija, a da ostalo bude za podršku ostalim medijima", rekao je Dodik.

On je naglasio da je za RS primarno da funkcioniše RTRS, a da je poznato da već duže vrijeme postoji zastoj u naplati RTV pretplate i da se kompenzuje tako što se značajna naplata vrši u RS. Predsjednik RS je rekao da treba razvijati i podržavati medije koji su na komercijalnoj osnovi preživjeli teška vremena, a ne "jednog monstruma koji živi u Sarajevu".

"Povlačenje RTRS iz Javnog RTV servisa je jedino rješenje, i da naplaćuje svako svoju RTV taksu. Kod nas je visok stepen naplate te takse i iznosi oko 90 odsto, a u FBiH mali procenat, što znači da nam opet uzimaju pare, i rješenje je da se račun razdvoji", kaže Aleksandar Džombić, premijer RS.

I za Sašu Čudića, potpredsjednika SP-a, nije logično da povrat sredstava RTRS nije srazmjeran. On ističe da iz Sarajeva stižu negativne poruke.

"Nacionalno-huškačke politike putem javnih emitera su nedozvoljene, a još je veća tragedija da to građani RS finansiraju", naveo je Čudić.

Zoran Đerić, predsjednik Izvršnog odobra PDP-a, kaže da se mora voditi računa o tome koji entitet prikupi koliko novca. Ivo Miro Jović, visoki funkcioner HDZ BiH, ponavlja da Hrvati treba da dobiju svoj kanal, te naglašava da je zakon o raspodjeli sredstava od RTV takse "nakaradan".

"Nema nikakve potrebe da se iz jednog entiteta novac od RTV takse preliva u drugi entitet", kaže on.

Ramiz Salkić iz SDA navodi da direktor javnog emitera, kao što je RTRS, može da pokrene inicijativu koja se odnosi na RTV taksu.

"Da li će ona proći, on najbolje zna", ističe Salkić.

Slobodan Popović iz SDP BiH kaže da, ako neki ne izvršavaju svoje obaveze prikupljanja RTV takse, onda se postavlja pitanje da li imaju pravo da uzimaju novac koji nisu u stanju da sakupe.

Petar Kunić, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH, kaže da to što je naplata u FBiH loša znači da služba naplate RTV FBiH ne obavlja svoj posao. Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ističe da se aktuelna situacija u vezi sa raspodjelom RTV takse mora promijeniti.

"Kada takva inicijativa stigne, ja ću otvoriti raspravu. Nedopustivo je da RS u tolikom omjeru finansira javne servise u Sarajevu", smatra Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije