BiH

Radikalna organizacija objavila identitet mladića koji su skinuli uvredljivi transparent

Radikalna organizacija objavila identitet mladića koji su skinuli uvredljivi transparent
Foto: RTRS | Radikalna organizacija objavila identitet mladića koji su skinuli uvredljivi transparent

ISTOČNO SARAJEVO - Radikalna organizacija "Bosanski pokret nacionalnog ponosa" na svom portalu objavila je fotografije mladića iz Istočnog Sarajeva, čak i maloljetnika, koje smatraju odgovornim za uklanjanje, za Srpsku uvredljivog transparenta, sa mosta na Skenderiji.

Članovi navijačke grupe "sokolovi" ponosni su što su uklonili takav natpis, iako su izloženi medijskom linču u federalnom Sarajevu. Predsjednik Fudbalskog kluba "Slavija" Ljubiša Ćosić, od policije Kantona Sarajevo i federalnog MUP-a zatražio je intervenciju.

"RTRS" piše da je ovim "besramnim etiketiranjem kao rulje, objavljivanjem fotografija i ličnih podataka pripadnika navijačke grupe 'sokolovi' iz Istočnog Sarajeva, među kojima ima i maloljetnika, sajt Bosanski pokret nacionalnog ponosa, stavio tim mladićima mete na čelo".

Straha nema kaže jedan od "sokolova", ali opreza nikada dosta.

Јedan od navijača "sokolova" iz Istočnog Sarajeva kaže da je to u suštini medijski poziv na linč.

"Objaviti fotografije maloljetnika i drugih, njihova imena, svakako je to za svaku osudu. Oni su nasumično stavili imena momaka, koji nisu bili sa nama, ali su u navijačkoj grupi", kaže on.

Aktivisti "Bosanskog pokreta nacionalnog ponosa" više puta su javnosti dali do znanja da im je Republika Srpska mrska. Uoči Dana Republike lijepili su plakate i kačili transparente uvredljivog sadržaja po Sarajevu, a zbog toga niko nije reagovao.

Јedan takav transparent u akciji grupa navijača Slavije skinula je i kao trofej donijela u Istočno Sarajevo.

"Kada smo vidjeli da su oni to postavili na most, mi smo se odmah organizovala i skinuli, samo smo odgovorili na provokaciju. Branili smo ono za šta su naši očevi ginuli" komentariše jedan od navijača.

U FK Slavija kažu da navijačka grupa "sokolovi", nisu huligani, već patriotski nastrojeni mladići, nerijetko djeca poginulih boraca. Zato razumiju njihov potez prema onima koji negiraju i vrijeđaju Srpsku.

Ljubiša Ćosić, predsjednik FK Slavija Istiočno Sarajevo ističe da će oni stati u zaštitu ovih dječaka, pokušaće da intervenišu.

"Zahvaljujući vama intervenisaćemo kod kantonalnog i federalnog MUP da se skinu ove fotografije sa sajta 'Bosanskog nacionalnog pokreta'. Mislim da je ovo neprimjereno, stavlja im se meta na čelo", rekao je Ćosić.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije