BiH

Radmanović: Brisel nezainteresovan za BiH

Radmanović: Brisel nezainteresovan za BiH
Radmanović: Brisel nezainteresovan za BiH

BANJALUKA - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da se u posljednje dvije godine može osjetiti da EU nije zainteresovana da BiH postane članica Unije.

"Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi učestvujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da neko ne želi da budemo dio EU", rekao je Radmanović.

On je rekao sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske da je za ove prostore negativna izjava predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera da nema prijema u Uniju prije 2019. godine, dodajući da će to u BiH neminovno proizvesti evroskepticizam, koji već postoji i ovom izjavom će biti ojačan.

"Ako tome dodamo da ovdje dolazi kapital iz raznih zemalja i da je sve manje evropskog kapitala, onda je sasvim logično da to promijeni i političke odnose i da jednog dana ljudi kažu - pa nećemo mi u EU ako se budemo razvijali na drugom kapitalu", rekao je Radmanović.

On kaže da BiH i dalje najveću trgovinsku razmjenu ostvaruje sa EU i da su najveća ulaganja iz Unije, dodajući da bi o tome svako odgovoran i EU trebalo da razmišlja.

"Nemam osjećaj da se u EU tako razmišlja, pogotovo što je u posljednje četiri godine, dok je na čelu Komesarijata EU za proširenje bio Štefan File, koji je poptuno pogrešno radio kada je BiH bila u pitanju", naglasio je Radmanović.

On je podsjetio da je rečeno da je uslov da BiH aplicira za kandidatski status da se provede odluka Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", ističući da je to bilo nelogično traženje, jer se znalo da to BiH ne može provesti.

"Nelogično je jer se zna da je to korjenita promjena sadašnjeg stanja u BiH koje je bazirano na etničkom", rekao je Radmanović.

Nesloga srpskih političara opasna za Srpsku

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da nesloga političara iz Srpske u Sarajevu predstavlja opasnost za Srpsku, uputivši poziv za jedinstvom na strateškim pitanjima odbrane Srpske.

"Oni koji iz Srpske na sarajevskim televizijama kažu da nije u opasnosti Republika Srpska, ti varaju vlastiti narod radi nekog poena. Opasnost postoji stalno, kao što smo vidjeli na primjerima vehabija, o staroj priči vezanoj za cjelovitu BiH, o `1. martu` i niz drugih stvari", istakao je Radmanović.

On je sinoć za RTRS rekao da "oni političari iz Republike Srpske koji misle da se na takav način može sarađivati i reći da Srpska nije ugrožena varaju svoj narod" i da oni "ne treba da dobiju nijedan jedini glas na izborima".

Radmanović je napomenuo da je za djelovanje u Sarajevu potreban jedinstven stav političara iz Srpske.

"Priča pojedinih političara iz Srpske da jedinstveno treba da djeluje Predsjedništvo BiH i da ima jedan glas, potpuno je smiješna. Kako da imate jedan glas i sa kim da imate jedan glas? Oni iz Srpske koji to misle, misle da je taj glas bošnjački i njih ne treba birati", rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, kada bi se to desilo, Republika Srpska bi bila u nestajanju.

On je naglasio da Srpsku treba očuvati i pokušati joj vratiti silom oduzete nadležnosti.

Radmanović je istakao da su to jasni stavovi sadašnje vlasti Republike Srpske, te da je na tom fonu jedno vrijeme bio i SDS.

"Ne mislim da je SDS kao moćna politička organizacija otišao od toga, ali jedan broj rukovodilaca te stranke, ko zna zbog čega, bježi od toga", rekao je Radmanović.

Govoreći o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Radmanović je rekao da Mladen Ivanić, protivkandidat Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a, nikada nikog nije pobijedio i da ne može pobijediti ni na predstojećim izborima.

"U suštini, Ivanić nije kandidat SDS-a. Tu je jedan moćni SDS neko natjerao u Savez za promjene i nametnuo mu kandidata koji nije iz njihove partije, a to će vrlo teško proći", naveo je Radmanović.

Prema njegovim riječima, izbori za člana Predsjedništva BiH su "bitka za najznačajnije mjesto u BiH", kritikujući sve one koji govore da ta institucija ima samo protokolarni karakter.

Radmanović je naveo podatke određenih istraživanja koje govore o tome da je odnos opredijeljenih birača 53 prema 42 odsto za Milorada Dodika za predsjednika Srpske u odnosu na opozicionog kandidata Ognjena Tadića, te 51 prema 44 odsto za Cvijanovićevu za člana Predsjedništva BiH u odnosu na Ivanića.

Sve procese moraju voditi domaći političari

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da se međunarodna zajednica pokazala potpuno neuspješnom u svemu što je uradila u BiH nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma i dodao da sve procese, kao i one u vezi sa ustavnim pitanjima, moraju voditi domaći političari.

"Sve što je nakon tog sporazuma uradila međunarodna zajednica pokazalo se da nije uspjelo. Bilo je nekoliko pokušaja promjene Ustava BiH, bilo da je to rađeno pod prijetnjama ili pritiscima. Ustav BiH je, između ostalog, dogovor političkih elita, a pogotovo u zemlji kao što je BiH u kojoj su političke elite ujedno i nacionalne elite", rekao je Radmanović.

On je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je njegovo, kao i mišljenje većine u Srpskoj da je Dejtonski sporazum sve idealno napravio i da je najbolja osnova za razgovore i dogovore.

"Ovde ne vrijedi ništa silom uraditi i da bi nešto uspjelo to domaći moraju uraditi, jer u suprotnom stvari neće funkcionisati", rekao je Radmanović.

Govoreći o najnovijim stavovima Međunarodne krizne grupe, Radmanović je rekao da je novina što i oni smatraju da OHR mora da ode iz BiH.

Radmanović je rekao da je jedna od važnijih stvari u razvoju Evrope i ovih prostora projekat "Južni tok", u čijoj realizaciji Republika Srpska ne zaostaje i ima odlične kontakte sa ruskom kompanijom "Gasprom" i rukovodstvom Rusije.

"Ovo što rade u Federaciji BiH u vezi sa ovim projektom je smješno i u potpunosti je protiv njihovih interesa. Ekipe, koje je u razgovorima predvodio /ministar inostranih poslova BiH/ Zlatko Lagumdžija, prevarili su predstavnike Rusije. Lagumdžija je u Moskvi obećao da će sve biti završeno oko `Južnog toka`, a ovde nije ništa završio", kaže Radmanović.

On je naglasio da će Republika Srpska morati sama da dogovara sve stvari u vezi sa "Južnim tokom", bez obzira na stavove iz Sarajeva.

Radmanović je istakao da se iz Sarajeva daju neke krupne ocjene o stanju u određenim zemljama u svijetu, koje svima u BiH prave probleme i štete.

"Tu prije svega mislim na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji daje ocjene, koje nisu ocjene Predsjedništva, kao što je pitanje sukoba Izraelaca i Palestinaca, izjava o narastajućem islamu, stav u vezi sa Egiptom i slično", rekao je Radmanović.

On je rekao da je tu riječ o isključivosti stavova jedne linije u BiH koja hoće da se nametne svima, dodajući da u BiH postoje različiti pogledi na mnoga pitanja i da vlada netolerancija prema različitim stavovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije