BiH

Radmanović: Lagumdžija bi trebalo da podnese ostavku

Radmanović: Lagumdžija bi trebalo da podnese ostavku
Radmanović: Lagumdžija bi trebalo da podnese ostavku

SARAJEVO - Ukoliko je ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dao nelegalnu instrukciju predstavniku BiH da u Generalnoj skupštini UN glasa za rezoluciju o Siriji, onda bi morao da podnese ostavku, izjavio je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Takva instrukcija se smjela izdati samo ako su tri člana Predsjedvništva BiH dogovorili stav. Postavlja se pitanje koje nije čisto politički stav: Kako se odgovara kada neko prekrši Ustav?! Smatram da je ostavka prvi potez", rekao je Radmanović.

On je naglasio da se nije moglo i smjelo dogoditi da predstavnik BiH baz usaglašenog stava Predsjedništva na sjednici Generalne skupštine UN glasa za rezoluciju o Siriji, koju je predložila Saudijska Arabija.

"To je ustavna kategorija. Predsjedništvo BiH odlučuje konsenzusom o spoljnoj politici i ovim glasanjem se pokazuje da je dio nosilaca funkcija u BiH spreman da napravi unutrašnji problem zbog međunarodnih pitanja u kojima BiH ne učestvuje", rekao je Radmanović.

Član Predsjedništva BiH iz Srpske je naglasio da slučaj glasanja o rezoluciji o Siriji nije prvi put da se tako nešto radi.

"BiH nije nijednim potezom doprinijela da se bilo šta loše desi u Siriji, a teško da šta može pomoći da to prestane. Kod glasanja se pokazalo da naš glas nije presudan ni za, ali niti protiv rezolucije", rekao je Radmanović, dodavši da su to sve razlozi zbog kojih je Predsjedništvo BiH trebalo donijeti odluku.

Predstavnik BiH je tokom jučerašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija i kojim se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Predstavnik BiH na sjednici Generalne skupštine UN instrukciju da glasa za rezoluciju dobio je iz kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, na osnovu sugestije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je ranije da je predstavnik BiH trebao da bude uzdržan, budući da Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav o sirijskoj krizi.

Rezolucijom, koja je usvojena sa 133 glasa "za", 12 "protiv" i 31 uzdržani, vlasti Sirije se osuđuju zbog upotrebe teškog naoružanja.

Ambasade Velike Britanije, SAD, Francuske i Njemačke u BiH izrazile su ranije nadu da će se BiH u Generalnoj skupštini UN pridružiti SAD i svim članicama EU tokom glasanja za nacrt rezolucije o Siriji.

Rusija je ranije izrazila stav da predložena rezolucija ima jednostrani i neizbalansiran karakter, jer je sva odgovornost za dešavanja u Siriji u potpunosti prenesena samo na sirijske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije