BiH

Radmanović: Sarajevo etnički najčistiji grad u BiH

Radmanović: Sarajevo etnički najčistiji grad u BiH
Radmanović: Sarajevo etnički najčistiji grad u BiH

BANjALUKA - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je činjenica da su sarajevski Srbi maltretirani, ubijani i protjerani, te da je Sarajevo etnički najčistiji grad u BiH, pa i šire.

"Tačno je da ih /Srbe/ danas možete na prste izbrojati i da, i oni koji su tu, čekaju da se isele jer nemaju posla ni uslova za ostanak", rekao je Radmanović za "Glas Srpske", navodeći da je situacija u Sarajevu potpuno drugačija od one kakvom je prikazuju bošnjački političari.

Govoreći o zaoštravanju retorike iz Sarajeva prema Republici Srpskoj i njenim zvaničnicima, Radmanović je istakao da stalni pritisak za centralizacijom još više razdvaja BiH i čine nestabilnim ovaj prostor i region u cjelini.

"Da imamo izvorni Dejton ne bismo imali problema. Ovako smo dobili jedan narod koji misli da je čitava zemlja njihova i koji hoće da dominira i po svojim idejama tumači prošlost, sadašnjost i budućnost što stvara probleme. Ti problemi se ogledaju u stvaranju otpora druga dva naroda i jačaju njihovu želju za samostalnošću", rekao je Radmanović.

Govoreći o usvajanju Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH, Radmanović je rekao da budžet BiH nije smanjen, već da je sa 905 miliona maraka bez spoljnog duga povećan na 950 miliona KM.

"Iako se to ovog puta nije dogodilo ostajem pri stavu da moramo ići u smanjenje Oružanih snaga i diplomatsko-konzularne mreže. Mnoge razvijenije zemlje to rade. Kad-tad Bošnjaci će shvatiti da to moramo učiniti jer BiH ne može izdržati da plaća ovoliki broj vojnika", dodao je Radmanović.

Radmanović je istakao da na putu ka EU prioriteti BiH treba da budu popis stanovništva, kao i promjena Ustava BiH u vezi sa presudom u slučaju "Sejdić i Finci", odnosno usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Jedino rješenje je da se prihvati jednostavan pristup koji nudi Srpska. Krupnije promjene Ustava ne mogu proći. To smo rekli nekoliko puta, a oni /neke bošnjačke političke stranke/ i dalje na tome insistiraju i odbijaju nas od EU", dodao je Radmanović,

Komentarišući nedavne poruke sa tribine Vijeća bošnjačkih intelektualaca da je Republika Srpska genocidna i paradržavna tvorevina, a da je njen predsjednik Milorad Dodik poput Adolfa Hitlera, Radmanović je rekao da su poremećeni odnosi vrijednosti u društvu doveli su do toga da pojedinci sami sebe nazivaju intelektualcima, a da je to što iznose nespojivo sa onim što se dešava danas i što je bilo u prošlosti.

Radmanović je rekao da je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić jedan od glavnih remetilačkih faktora u BiH.

"Nadam se da će to shvatiti i u Islamskoj zajednici i da će predstojeće promjene dovesti do smirivanja situacije", dodao je Radmanović, napominjući da i drugi velikodostojnici Islamske zajednice u regionu žele da se bave politikom i da bi to moglo još više da poremeti odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije