BiH

Radno-konsultativni sastanak Savjeta ministara

Radno-konsultativni sastanak Savjeta ministara
Radno-konsultativni sastanak Savjeta ministara

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić održaće sutra u Sarajevu radno-konsultativni sastanak novog saziva Savjeta ministara.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je sastanak zakazan za 12.00 časova, a po njegovom okončanju biće objavljeno saopštenje.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je juče imenovanje ministara, zamjenika ministara i dvojice zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Zvizdić nakon potvrđivanja imenovanja rekao je da će prvi zadatak Savjeta ministara BiH biti izrada socio-ekonomske reformske agende i prateće aktivnosti kao što su program rada, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te početak rada na definisanju efikasnijeg mehanizma koordinacije.

On je najavio da će se prvih 100 dana rada Savjeta ministara BiH u novom sazivu odnositi na utvrđivanje programa njegovog rada i realizaciju svih programskih ciljeva i aktivnosti koje je naveo u ekspozeu, odnosno iniciranje tih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, među prioritetima je izrada prijedloga budžeta institucija BiH koji će u brzoj i dinamičnoj proceduri biti upućen na usvajanje, te rad na svim aktivnostima koje spadaju u nadležnosti ministarstava koja čine Savjet ministara BiH.

Zvizdić je najavio da će prva sjednica Savjeta ministara BiH u novom sazivu biti održana u narednih nekoliko dana.

Zamjenici Denisa Zvizidića /SDA/ su ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda /HDZ BiH/ i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović /SDS/.

Prvi put do sada u Savjetu ministara BiH dvije ministarske pozicije pripale su ženama - Marini Pendeš /HDZ BiH/ koja je izabrana za ministra odbrane i Semihi Borovac /SDA/ koja će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Na čelu Ministarstva inostarnih poslova u naredne četiri godine biće Igor Crnadak /PDP/, Ministarstva pravde Josip Grubeša /HDZ BiH/, Ministarstva bezbjednosti Dragan Mektić /SDS/, Ministarstva civilnih poslova Adil Osmanović /SDA/ i Ministarstva komunikacija i transporta Slavko Matanović /DF/.

Za zamjenika ministra inostranih poslova imenovan je Josip Brkić /HDZ BiH/, a zamjenika ministra finansija i trezora Mirsad Žuga /SDA/, dok su za zamjenike ministra odbrane imenovani Boris Jerinić /SDS/ i Emir Suljagić /DF/.

Zamjenik ministra civilnih poslova je Đorđe Miličević /NDP/, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je Predrag Jović /SDS/, zamjenik ministra pravde Nezir Pivić /SDA/, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević /HDZ BiH/, zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić /HDZ BiH/ i zamjenik ministra komunikacija i transporta Saša Dalipagić /HDZ BiH/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije